News

Ce a decis coaliția privind pensiile românilor? Dan Barna: ”În momentul de față e foarte clar…”

Dan Barna și Florin Cîțu au comentat decizia luată în legătură cu pensiile românilor.
25.05.2021 | 23:48
Ce a decis coalitia privind pensiile romanilor Dan Barna In momentul de fata e foarte clar
Ce a decis coaliția privind pensiile românilor? Dan Barna: ”În momentul de față e foarte clar...”
ADVERTISEMENT

Va fi nevoie de elaborarea unei legi noi privind pensiile românilor, a transmis vicepremierul Dan Barna. Coaliția a luat această decizie în ședința de marți seara.

„În momentul de față e foarte clar – și acesta e un angajament, că vorbim despre o nouă lege a pensiilor”, a spus Dan Barna după ședința coaliției de guvernare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, premierul Cîțu a vorbit despre acest subiect atât de important. Prim-ministrul a transmis că „legea pensiilor va fi publicată, va fi transparență, o să fie mai multe etape”.

Coaliția, decizie importantă privind pensiile românilor. Dan Barna: ”Vorbim despre o nouă lege a pensiilor”

Declarațiile făcute de Barna și Cîțu vin în condițiile în care în ultimele zile au existat discuții în spațiul public privind pensionarea anticipată și perioada minimă de cotizare la pensie.

ADVERTISEMENT

PSD susține că Guvernul Cîțu s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării.

Ministrul Muncii a reacționat imediat. Raluca Turcan a spus că sunt că toate aceste speculații nu sunt adevărate.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru.

În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenţia că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia”, a transmis, luni, Minsterul Muncii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

Se dorește ca pensiile mai mici să ajungă să crească mai repede decât pensiile mai mari. Acest lucru va fi posibil în baza unei noi formule de calcul care va introduce în ecuaţie mai mulți factori de contributivitate.

Ministerul Muncii a anunțat că nu va modifica stagiul de cotizare care va rămâne de minimum 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Iar stagiul complet de cotizare va rămâne de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

ADVERTISEMENT