News

Ce amendă primești dacă îți transporți câinele sau pisica pe scaunul din față al mașinii. Muncești o lună întreagă s-o plătești

Ce amendă prevede legea pentru cei care transportă câinele sau pisica pe scaunul din față al mașinii. Suma este una extrem de consistentă.
01.10.2023 | 17:22
Ce amenda primesti daca iti transporti cainele sau pisica pe scaunul din fata al masinii Muncesti o luna intreaga so platesti
Amendă pentru cetățenii care își transportă câinele sau pisica pe scaunul din față al mașinii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În România, cetățenii care obișnuiesc să-și transporte animalul de companie, câinele sau pisica, pe scaunul din față al mașinii personale, riscă o amendă destul de mare.

Amendă pentru cetățenii care își transportă câinele sau pisica pe scaunul din față al mașinii

Cei care au animale de companie le transportă adesea cu mașina, atunci când au diferite drumuri de făcut. Puțini români știu, însă, că acestea nu pot fi transportate pe locurile din față ale mașinii. Cei care neglijează acest aspect riscă să fie ”arși” la buzunare de poliție.

ADVERTISEMENT

În Codul rutier avem prevederi clare care interzic transportul animalelor de companie pe locurile din față ale mașinii. Regulamentul de aplicare (HG 1.391/2006) spune că șoferii n-au voie să transporte animale pe locurile din față ale vehiculelor, indiferent dacă acestea sunt de companie sau indiferent că sunt periculoase sau nu.

Românii care nu iau în serios legea și se gândesc că o pot fenta, trebuie să știe că aceste încălcări ale ei sunt însoțite de pedepse extrem de drastice. Fiind încadrate în clasa IV de sancțiuni, sunt destul de mari.

ADVERTISEMENT

Clasa a IV-a de sancțiuni prevede între 9 și 20 de puncte de amendă. La actuala valoare a punctului de amendă din țara noastră, asta înseamnă undeva între 1.350 și 2.900 de lei.

Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere, spune, pentru Observator News, că șoferul trebuie să fie atent la trafic. O prezență a animalului în față îl poate distrage și asta poate conduce la evenimente rutiere nedorite.

ADVERTISEMENT

”Atunci când conducătorul de autovehicule se află la volan, el trebuie să fie atent la trafic. El poate fi distras de acel animal de companie. Sancţiunea prevăzută de lege este între 1.350 şi 2.900 de lei”, explică agentul.

Cum trebuie transportate animalele de companie în mașină

Așadar, transportul animalelor de companie în mașină ar trebui să se facă exclusiv în dispozitive speciale de transport, pe bancheta din spate. O metodă pe care mulți o folosesc pentru a proteja animalul este cușca. Se găsesc pe piață astfel de dispozitive, iar prețul lor pornește de la aproximativ 60 de lei şi poate ajunge chiar și la 3.000 de lei pentru cele cu funcții speciale.

ADVERTISEMENT

O altă variantă destul de simplă şi sigură pentru a transporta animalul de companie este zgarda cu izofix. Un capăt se prinde în centura de siguranţă, iar celalalt capăt se prinde de zgarda animalului, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT