News

Ce amendă s-a dat pentru poluarea majoră de pe râul Bistrița. Unda toxică s-a răspândit pe zeci de kilometri

Poluarea majoră constatată pe râul Bistrița în urmă cu două zile s-a soldat cu o amendă uriașă. Ce au decis comisarii Gărzii de Mediu.
16.05.2023 | 07:01
Ce amenda sa dat pentru poluarea majora de pe raul Bistrita Unda toxica sa raspandit pe zeci de kilometri
Garda de Mediu, amendă uriașă pentru poluarea majoră de pe râul Bistrița. Unda toxică s-a răspândit pe zeci de kilometri. Sursa foto: Apele Române
ADVERTISEMENT

Comisarii de la Garda de Mediu au dat o amendă uriașă după poluarea constatată în urmă cu câteva zile pe râul Bistrița. Unda toxică a acoperit zeci de kilometri. Ce spun specialiștii despre gravitatea situației.

Garda de Mediu, amendă uriașă pentru poluarea majoră de pe râul Bistrița. Unda toxică s-a răspândit pe zeci de kilometri

În noaptea de 13 spre 14 mai, o poluare masivă s-a constatat pe râul Bistrița, în zona comunei Farcașa. Prefectura Neamț a anunțat, prin vocea prefectului Adrian Niță, că în urma acestei situații, pe cursul apei se înregistrează creșteri foarte mari a unor substanțe.

ADVERTISEMENT

E vorba de unii indicatori precum fier, cupru, zinc, mangan și plumb. Instituția a mai transmis, totodată, că nu sunt motive de îngrijorare. Se pare că sursa poluării este fosta platformă minieră Isipoaia, de lângă Broșteni – Neamţ. Oficialii companiei se scuză. Ei spun că poluarea a fost accidentală, iar efectele ei negative sunt mai mult vizuale.

În ciuda acestei situații, societatea Conversim a primit amenzi de 90.000 de lei pentru poluarea cu ape de mină a râului Bistrița. Anunțul a fost făcut luni, de prefectură și de reprezentanții Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT

Potrivit Radio Top Suceava, compania a fost amendată cu 50.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu Suceava și cu 40.000 de lei de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA).

De notat că acestor amenzi le se adaugă și costurile totale de monitorizare a calității apelor pe toată durata fenomenului. Autoritățile au propus, ca soluție temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină.

ADVERTISEMENT

Vestea bună în urma poluării: nu a fost semnalată mortalitate piscicolă

În urma acestei situații grave, autoritățile locale au transmis o solicitare Ministerului Economiei. Se cerea realizarea unei stații de epurare a apelor de mină, soluție prevăzută, de altfel, în Acordul de mediu.

În ultimele zile, SGA Suceava și SGA Neamț au monitorizat în teren poluarea. Au fost prelevate probe de apă din mai multe puncte. Cele mai mari depășiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la fier și materii în suspensie în data de 14 mai, la o distanță de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

ADVERTISEMENT

De notat că uriașa undă de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea. A acoperit o distanță de 30 de km pe raza județelor Suceava și Neamț. Din fericire, pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

ADVERTISEMENT