News

Ce ar avea de câștigat PNL și PSD prin modificarea anului electoral 2024. „Alegerile anticipate ar lua presiunea de pe liderii celor două partide”

Liderul UDMR a lăsat să se înțeleagă că la nivelul coaliției se discută un scenariu cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate
23.03.2023 | 16:24
Ce ar avea de castigat PNL si PSD prin modificarea anului electoral 2024 Alegerile anticipate ar lua presiunea de pe liderii celor doua partide
Liderii coaliției testează scenariile electorale pentru anul 2024. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că acest scenariu, deși unul extrem de greu de pus în practică, ar oferi în primul rând o soluție pentru dinamica și tensiunile dintre PNL și PSD înaintea anului electoral 2024, an în care trebuie organizate patru rânduri de alegeri.

Coaliția PNL-PSD-UDMR tentată de alegerile anticipate

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a lăsat să se înțeleagă că la nivelul liderilor coaliției se discută un scenariu cu decalarea alegerilor parlamentare din anul 2024. Acesta s-a pronunțat în favoarea acestui scenariu, spunând că dacă ar fi decizia sa atunci ar organiza alegeri anticipate în acest an. Motivul invocat vizează necesitatea unei stabilități la nivelul conducerii statului în anul 2024, an în care sunt programate patru rânduri de alegeri.

ADVERTISEMENT

„De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Poţi să faci anticipate cu această idee – 2024 să fie Guvern stabil, Parlament şi majoritate votată, legitimă, şi nu te mai uiţi, şi administraţia funcţionează”, a declarat liderul UDMR la TVR Info, subliniind că în condițiile în care acest tip de alegeri nu au fost făcute în ultimii 33 de ani, „trebuie să fii inventiv şi curajos. Deci eu aş face, dar nu depinde de mine”.

Kelemen Hunor nu a dorit să confirme dacă acest subiect a fost sau este discutat la nivelul coaliției, însă a specificat că în ședințele de coaliție în format restrâns „cum suntem în trei, discutăm şi lucruri care rămân între noi, până când nu considerăm că trebuie să ieşim în public”.

ADVERTISEMENT

Existența acestui subiect a fost confirmată și de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a precizat că liderul partidului, Marcel Ciolacu, a prezentat în ședința conducerii un studiu despre alegeri anticipate. „Eu am înțeles din studiul prezentat de dl Ciolacu că ar fi destui parlamentari ca acest lucru să se întâmple, dar nu e atât de simplu, trebuie să existe un motiv serios”, a spus acesta, precizând că social-democrații sunt mult mai deschiși la acest scenariu decât liberalii.

„Alianţa cu PNL a produs și efecte negative pentru PSD, partidul a trebuit să se încarce cu efectele negative ale fostelor guvernări PNL. Parlamentarii PSD ar dori să scape de această chestiune și să dea programului de guvernare un caracter mai pronunțat social-democrat”, a mai spus liderul PSD Vaslui.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este primul episod când în cadrul coaliției de guvernare se discută modificarea calendarului electoral din 2024. Până acum liberalii au susținut avantajele comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, însă scenariul a părut că este respins chiar de către social-democrați. De această dată, opoziția a criticat interesul coaliției pentru această temă, susținând că nu există niciun motiv real pentru modificarea calendarului electoral, mai ales că actuala coaliție are o majoritate de 70% în Parlament.

„În loc să se ocupe de ceea ce trebuie să se ocupe, scumpirile care afectează populație, reformele din PNRR, ei se ocupă de tot felul de distorsionări ale proceselor democratice. Nu e nicio nevoie de alegeri anticipate, ei au o coaliție de 70%, iar alegeri anticipate faci atunci când nu reușești să mai formezi un guvern. Ori acum un an și ceva domnul Iohannis ne-a propus această coaliție PNL-PSD-UDMR pentru stabilitate – păi cu 70% din Parlament au toată stabilitatea pe care și-o pot dori.

ADVERTISEMENT

Nu văd de ce ar trebui făcute acum alegeri anticipate, nu există nicio problemă care să ne oblige să folosim acest mecanism nefolosit până acum”, a declarat, pentru FANATIK, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Ce ar avea de câștigat PNL și PSD din acest scenariu

Analiștii politici sunt de părere că cele două mari partide din coaliție au început să-și facă calculele politice pentru anul electoral 2024, an ce se anunță a fi unul din ce în ce mai complicat.

„Toți actorii din coaliție încearcă să testeze diferite scenarii și să înțeleagă în care din ele ar avea cel mai mult de câștigat. Scena politică actuală arată din ce în ce mai complicat dacă e să luăm în calcul creșterea AUR, potențialul mai mare pe care acest partid îl are pus în ecuația unui calendar electoral din 2024 extrem de complicat. În contextul ăsta cred că se testează diferite variante din care cele două partide să aibă cât mai mult de câștigat”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă care subliniază că este puțin probabil ca decalarea alegerilor parlamentare în acest an din șirul celor patru rânduri de alegeri din 2024 să reducă tensiunile ce se vor face resimțite în acea perioadă.

„Chiar și cu alegerile anticipate organizate acum cred că societatea românească nu se va liniști, adică nu văd de ce niște alegeri parlamentare întâmplate acum ar mai lua din temperatura lui 2024. Ar fi ceva extrem de nenatural, electoratul și societatea nu se așteaptă la ele. Sigur, niște energii, frustrări se vor elibera dar nu cred că după asta 2024 ar fi fără vlagă, așa cum s-a întâmplat în 2020 după alegerile europarlamentare”, a mai precizat acesta.

În aceste condiții singura rațiune pentru a lua în considerare un astfel de scenariu ține de interesele particulare ale celor două partide. Cu un partid AUR care înregistrează din nou o creștere în sondaje organizarea acestor alegeri la finalul acestui an, teoretic, ar prinde pe nepregătite partidul lui Simion, dar în special ar permite atât PSD-ului cât și PNL-ului să vină cu un candidat comun la alegerile pentru Cotroceni. În acest scenariu niciunul dintre cele două partide nu ar mai forța să aibă propriul candidat care să îi ridice scorul, lăsând cale liberă unui acord de guvernare și după 2024.

„Alegerile parlamentare anticipate ar lua presiunea de pe liderii celor două partide. Asta pentru că toate alegerile întâmplate la scurt timp în 2024 vor însemna de fapt o personalizare dusă la extrem a competiției politice. Candidații la prezidențiale vor deveni cei mai importanți lideri politici și vor trage după sine rezultatul partidului și la locale și la parlamentare.

Însă nici domnul Ciucă și nici domnul Ciolacu nu par astăzi a fi niște locomotive electorale pentru 2024 și poate, atât ei cât și partidele lor, iau în calcul că o mobilizare importantă a propriului electorat nu ar putea fi obținută anul viitor cu cei doi. În consecință, aducând parlamentarele acum și nefiind o competiție personalizată – alegerile prezidențiale vor personaliza întreg anul electoral acolo fiind miza principală – devine o competiție doar între partide”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Ce ar pierde partidele

Pe de altă parte, analiștii politici sunt de părere că este greu de crezut că PSD, într-un astfel de scenariu, ar renunța la a avea propriul candidat la alegerile prezidențiale. Profesorul George Jiglău, de la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este de părere că social-democrații nu pot renunța atât de ușor la șansa de a câștiga aceste alegeri, alegeri pe care nu le-au mai câștigat de peste 20 de ani.

Mai important însă, subliniază politologul, este faptul că un eventual acord privind un posibil candidat pentru Cotroceni va fi greu de implementat în condițiile în care scorul de la alegerile parlamentare va determina strategia partidelor ulterior.

„Îmi pare greu de crezut că cele două partide pot să meargă cu inima împăcată cu un candidat comun la prezidențiale. Miza este foarte mare la aceste alegeri. Simbolic vorbind, sunt niște alegeri pe care PSD-ul nu și le mai permite să le mai piardă. Presupunând că fac aceste alegeri parlamentare și PNL iese cu un scor mai mare decât PSD, social democrații vor dori atunci măcar aceste alegeri să le câștige.

Orice partid care va veni cu un scor mai mare se va simți îndreptățit să dea și candidatul la prezidențiale, în timp ce celălalt partid va susține că „uite voi aveți primul ministru, lăsați-ne pe noi să dăm candidatul la prezidențiale”, a declarat, pentru FANATIK, George Jiglău, care subliniază că nici alegerile anticipate nu vor rezolva tensiunile dintre cele două partide „PSD nu-și mai permite să lase din mână un candidat la prezidențiale care să-i ajute să câștige niște alegeri pe care nu le-au mai câștigat de 20 de ani”.

Potrivit acestuia ideea că devansarea unui rând de alegeri ar rezolva și ar detensiona alegerile din 2024 este o fantezie. Mai mult, acesta subliniază că acest gen de coaliție în care se află PNL și PSD, o coaliție cu o super-majoritate cu două partide principale importante, are tendința să se destrame în condiții de competiție.

„Acest gen de coaliție poate să meargă multă vreme, însă în condiții de competiție, de alegeri sunt predispuse să cadă foarte repede. Nu sunt foarte stabile din acest punct de vedere. Competiția de anul viitor o să fie mare, iar mutarea unor alegeri cu câteva luni în față nu va schimba cu nimic acest lucru”, a mai declarat George Jiglău pentru FANATIK.

De altfel, consultantul politic Radu Delicote este de părere că nici PNL și nici PSD nu ar avea de câștigat de pe urma unor alegeri anticipate organizate în acest an, ambele suferind deja de pe urma erodării imaginii ca urmare a guvernării. În opinia sa tocmai AUR ar fi câștigătorul într-un astfel de scenariu.

„Alegerile anticipate nu ajută niciodată un partid sau o coaliție aflat(a) la putere/guvernare. Motivul de manual este simplu: erodarea de imagine. Cu alte cuvinte, în scenariul alegerilor anticipate cel mai mare câștigător dintre PSD și PNL este AUR. Este singurul partid care crește în sondajele de opinie, deci tendință este ușor de intuit. Certuri, neînțelegeri, dezacorduri intre cei 3 parteneri sunt și vor mai exista. Dar astăzi niciunul nu își permite, real, această situație dacă are obiective electorale cât de cât asemănătoare cu cele din ultimele alegeri”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Radu Delicote.

Un scenariu greu de vândut populației

Organizarea unor alegeri anticipate rămâne un scenariu dificil și din cauza cadrului constituțional care face extrem de dificil de realizat acest proces. În anul 2020, atunci când PNL-ul condus de Orban și președintele Klaus Iohannis au căutat să se ajungă și situația organizării anticipată a alegerilor parlamentare, Curtea Constituțională a arătat cât de dificil este de pus în practică un astfel de scenariu.

CCR a respins atunci a doua nominalizare a lui Orban pentru funcția de premier motivând că această nominalizare a fost făcută cu scopul de a nu se obține un vot de investitură. Judecătorii au citat chiar și declarațiile publice ale celor doi, despre care au spus că „demonstrează intenția de a declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate”.

Astfel, condițiile stabilite în Constituție pentru declanșarea anticipată a alegerilor, respingerea de două ori a unui Guvern și dizolvarea Parlamentului de către șeful statului, trebuie să fie îndeplinite în mod real, și nu mimate de dragul calculelor politice. „Ce o să facă CCR, o să îi pună la detectorul de minciuni pe toţi candidaţii de premier?”, declara cu nemulțumire Ludovic Orban după decizia CCR.

Tot acest proces, dar și justificarea publică a necesității acestor alegeri, vor cădea pe umerii actualei puteri, ceea ce, în opinia analiștilor politici, s-ar putea dovedi un lucru nu tocmai ușor de făcut. Acest lucru era recunoscut și de Dumitru Buzatu, care sublinia că „nu putem să clamăm zilnic că aceasta guvernare a adus stabilitate țării și să ne trezim a doua zi că vrem anticipate”.

„Acest scenariu trebuie pus însă în contextul dat de Constituție, de președinte și de tot ceea ce ar trebui să se întâmple ca să ajungem la alegeri anticipate. S-a tot vorbit de comasarea alegerilor însă cred că alegerile anticipate sunt și mai greu de făcut. Trebuie să găsești un motiv prin care să le justifici.

Nu poți clama calculul politic ca motiv pentru alegeri anticipate, și deci trebuie găsit un motiv relevant pentru societate. Care ar putea fi el azi e greu de întrevăzut, mai ales că această coaliție ne-a fost vândută ca una a stabilității. Practic vor ajunge să spună că au atins stabilitatea supremă și acum trebuie să mergem la urne pentru că nu mai avem nevoie de ea”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

George Jiglău este de părere că întreg procesul cu audierile de formă din Parlament, voturile de respingere pentru miniștrii de formă în tot acest proces ar da naștere la un proces extrem de caraghios cu posibile costuri electorale pentru cele două partide.

„Un proces de genul ăsta va fi caraghios, pentru că trebuie să găsească pe cineva care să formeze de formă un guvern, care să meargă cu niște miniștri de formă la niște audieri de formă în Parlament, să pice intenționat și apoi să o ia de la capăt încă o dată. Nu cred că cineva serios, de bună voie, va trece printr-un astfel de proces. Ca să fac o comparație cu antrenorul de la FCSB, unul cu licență care să fie de formă acolo ca să pară că lucrurile sunt regulamentare”, a declarat George Jiglău pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT