News

Ce au discutat ambasadorul României în SUA și oficialul american însărcinat cu controlul armamentelor. Scutul anti-rachetă de la Deveselu, subiect principal

Ce au discutat ambasadorul României în SUA și oficialul american însărcinat cu controlul armamentelor. Scutul anti-rachetă de la Deveselu, subiect principal între cei doi
22.01.2022 | 16:14
Ce au discutat ambasadorul Romaniei in SUA si oficialul american insarcinat cu controlul armamentelor Scutul antiracheta de la Deveselu subiect principal
ADVERTISEMENT

Discuție oficială între ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru și oficialul american însărcinat cu controlul armamentelor, Bonnie Jenkins.

Subiect principal a fost Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite. De asemenea, cei doi au abordat și cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării.

ADVERTISEMENT

Ce au discutat ambasadorul României în SUA și oficialul american care se ocupă de controlul armamentelor.

Nu în ultimul rând, părțile română-americane au vorbit despre importanța strategică a scutului anti-rachetă de la Deveselu.

„Am avut o discuție excelentă cu ambasadoarea Bonnie Jenkins, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA”, a anunțat ambasadorul Andrei Muraru.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, trebuie să știți că acesta se află anul acesta la cea de-a 25-a aniversare.

„Împreună cu subsecretarul de stat am evidențiat importanța proiectului strategic comun de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore de la Deveselu, o contribuție semnificativă pentru apărarea colectivă aliată, ca parte integrantă a capabilității aliate de apărare antirachetă”, a mai adăugat Andrei Muraru

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a afirmat că poziţia exprimată de Federaţia Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, potrivit căreia acest sistem poate fi folosit pentru lovituri ofensive, este complet eronată şi face parte din retorica neconstructivă pe această temă”.

“Sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU.

ADVERTISEMENT

Sistemul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, vizând ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spaţiului euroatlantic; nu există niciun fel de intenţie de transformare a sistemului de apărare antirachetă”, a spus Aurescu.

“Poziţia exprimată de Federaţia Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată.

Nu este nouă şi face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii şi încheierii, în 2011, a Acordului între România şi SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice”, a mai zis ministrul

ADVERTISEMENT
Tags: