News

Ce au semnat cei 5 pasageri de pe submarinul Titan înainte de expediție. Detaliile care anticipau tragedia

Cei 5 pasageri de pe submarinul Titan au semnat un document complex înainte de expediție. O serie de detalii din act anticipau oarecum tragedia.
08.07.2023 | 16:32
Ce au semnat cei 5 pasageri de pe submarinul Titan inainte de expeditie Detaliile care anticipau tragedia
Cei 5 pasageri de pe submarinul Titan au semnat un document cu detalii care anticipau tragedia. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

S-au aflat detaliile existente în documentul pe care cei cinci pasageri de pe Titan l-au semnat înainte de a se urca pe nava care avea să le aducă moartea. Date terifiante din declarația pe propria răspundere.

Cei 5 pasageri de pe submarinul Titan au semnat un document cu detalii care anticipau tragedia

Submersibilul Titan s-a scufundat duminică, 18 iunie 2023, în încercarea de a ajunge la epava Titanicului, având la bord cinci persoane. După mai puțin de două ore, a fost pierdut contactul dintre ambarcațiune și nava de sprijin.

ADVERTISEMENT

Temerile cele mai mari s-au adeverit pe 22 iunie. Garda de Coasă din SUA a confirmat faptul că submarinul ar fi suferit o implozie. Toți cei cinci pasageri aflați la bord și-au pierdut viața. E vorba de miliardarul pakistanez Shahzada Dawood și fiul său Suleman, fondatorul OceanGate, Stockton Rush, omul de afaceri britanic Hamish Harding şi exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet.

Încă din iunie, în presa americană s-a scris că cei care fac o călătorie cu submersibilul Titan trebuie semneze o declarație pe propria răspundere. E vorba de un document care subliniază în mod clar riscurile la care călătorii se supun, inclusiv cel al morții.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 8 iulie, publicația Insider.com a publicat documentul semnat de pasagerii de pe Titan. La capitolul riscuri, al doilea capitol, apar o serie de detalii prin care pasagerilor li se spune direct faptul că urmează să efectueze o călătorie cu o ”navă submersibilă experimentală”.

Este explicat clar faptul că submarinul “experimental” a fost construit folosind materiale care “nu au fost utilizate pe scară largă” pentru alte submarine. Actul îi înștiințează pe pasageri că submarinul Titan nu a fost certificat sau aprobat de organismele de reglementare.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au semnalat nereguli la submarinul Titan încă din 2018

Această natură ”experimentală” a navei implicate în această tragedie nu este o noutate. Pe 20 iunie, la două zile după dispariția submersibilului, New York Times a publicat o scrisoare deschisă transmisă în 2018 de liderii industriei în domeniul vaselor submersibile.

Astfel, în urmă cu 5 ani, fondatorul OceanGate, Stockton Rush, era avertizat direct despre posibile probleme ”catastrofale” în activitatea Titan. Atunci, Marine Technology Society, un grup industrial format din ingineri oceanici, și-a exprimat ”îngrijorarea cu privire la dezvoltarea Titan și expedițiile planificate pe Titanic” și a avertizat împotriva ”abordării experimentale actuale adoptate de OceanGate”.

ADVERTISEMENT

De notat că această declarație pe propria răspundere pe care au semnat-o cei cinci oameni de pe Titan menționează posibilitatea morții de trei ori doar pe prima pagină.

ADVERTISEMENT