News

Politologul Cătălin Avramescu, necruțător la adresa corupției din Parlament: „Nu există scandal în coaliție, însăși coaliția este un scandal!”

Politologul Cătălin Avramescu pune degetul pe rană în privința corupției, avertizând că însăși actuala coaliție este un scandal.
27.01.2023 | 18:33
Politologul Catalin Avramescu necrutator la adresa coruptiei din Parlament Nu exista scandal in coalitie insasi coalitia este un scandal
Politologul Cătălin Avramescu taxează dur atmosfera din coaliție, după ultimele evenimente politice. Colaj Fanatik/ Foto: Fb/Catalin Avramescu
ADVERTISEMENT

Potrivit FANATIK, raportul GRECO, publicat recent, arată că România nu face nimic pentru a stopa corupția din Parlament. Cunoscut drept un critic înverșunat al actualei guvernări, dar și al altor variante de alianțe existente în trecut, politologul Cătălin Avramescu a declarat, în exclusivitate, pentru FANATIK, că „nu există un scandal în coaliție! Însăși coaliția este un scandal!”

Cătălin Avramescu: „De la bun început, coaliția a fost un scandal. Premierul Ciucă, un pesedist cu mandat, care conduce PNL în numele lui Ciolacu!”

Profesorul universitar a detaliat cele afirmate anterior: „Eu nu știu ce înseamnă sintagma „scandal în coaliție”. Coaliția însăși este un scandal. De la bun început a fost un scandal!”.

ADVERTISEMENT

Cătălin Avramescu s-a referit și la faptul că, potrivit Digi 24, primvicepreședintele PNL, Dan Motreanu, l-a acuzat pe liderul PSD Marcel Ciolacu de faptul că girează atacurile la miniștrii liberali.

„Cine este Motreanu? Ați observat că nimeni din partid nu s-a solidarizat cu el? Nici măcar președintele… El, care este prim, vice, secund, terț, sare la președintele aliat. Dacă stai un pic să te gândești, este ciudat. Dacă te uiți la Ciucă, el este omul fericit, pe aceeași scenă. Esențial este faptul că PNL încă nu a murit complet”, a continuat interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, din punct de vedere electoral, „PNL este o victimă a accidentului de trafic politic regizat de Klaus Iohannis, care a intrat în alegerile generale cu un mesaj, vezi Doamne, anti-PSD. Apoi, în câteva luni, Klaus Iohannis s-a pus cu târnăcopul pe coaliția cu USR și s-a aliat împotriva naturii cu PSD, iar procentele PNL au luat-o la vale. Și am ajuns în această situație, în care domnul Ciucă, un „pesedist cu mandat”, conduce PNL, în numele domnului Ciolacu. Vreo doi-trei, precum Motreanu, sunt indignați. Să fie primit!”

Eduard Nowak
Ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a scăpat de atacul lui Cătălin Avramescu (sursa hepta.ro)

„Eduard Novak trebuie înlocuit, pentru că a făcut mișto de România!”

De asemenea, am dorit să aflăm din partea comentatorului politic cine ar trebui remaniat, după părerea sa, din actuala echipă de guvernare. Răspunsul a fost sec: „Eduard Novak, cel care a făcut mișto de România!”

ADVERTISEMENT

Reamintim cititorilor că FANATIK a publicat, încă din vara anului trecut, o trecere în revistă a motivelor pentru care ministrul Sportului ar putea fi înlocuit de premierul Nicolae Ciucă.

Însă, în opinia lui Cătălin Avramescu, respectivul caz nu este singular:

„Aceasta este fișa postului acestor domni. Nu doar respectivul de la UDMR face acest lucru. Priviți-l pe Lucian Bode, care ne-a creat probleme mult mai mari, la nivel național. Cu ce ar fi diferit Bode, în privința efectelor mandatului său, față de Eduard Carol Novak? Cât mai mult rău a făcut țării domnul de la UDMR, în comparație cu Bode? Cam tot pe acolo… Fiecare, în stilul său, dar ce, mi-e rușine cu Bode?..”

ADVERTISEMENT
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis, într-un moment solemn (sursa hepta.ro)

Klaus Iohannis, responsabil pentru desemnarea miniștrilor catastrofali

Inevitabil, în contextul actual tensionat, întrebarea legată de supraviețuirea coaliției este pertinentă. Fostul consilier prezidențial este de părere că principalul vinovat pentru situația creată este actualul șef al statului.

„Calitatea mizerabilă, catastrofală, a miniștrilor PNL se datorează, în principal, faptului că sunt aleși cu penseta de Klaus Iohannis. Uitați-vă la Cătălin Predoiu (n.r ministrul Justiției, menținut în funcție în cinci guverne consecutive). Ce treabă avea acest individ cu Partidul Liberal, ca să fie pus ministru? El a fost așezat cu penseta, de către Klaus Iohannis. Atât înțelege omul din politică și atât poate. A reușit anti-performanța de a propune și a sprijini miniștri „mai” catastrofali decât PSD-ul, care era specialist din acest punct de vedere. În disciplina numită „bate-ți joc de guvernare”, PSD era maestru”, a explicat Cătălin Avramescu.

„M-ați întrebat cât va supraviețui coaliția. Răspunsul este simplu: Cui îi pasă? Singurul om pentru care această alianță funcționează, deocamdată, este Klaus Iohannis. În momentul în care i se va încheia mandatul, salut! Vi se pare că o să plângă pe capota mașinii? În niciun caz”, a continuat intervievatul nostru, care a dorit să mai lămurească un aspect, legat de supozițiile privind viitorul traseu politic al actualului președinte:

„Presa arondată a lansat deja zvonul potrivit căruia Iohannis va deveni secretarul general al NATO. Sunt baloane de săpun…”

Cu toate că acest aspect care îl privește pe șeful statului a fost vehiculat inclusiv de presa internațională, profesorul universitar are o părere diferită:

„Sunt zero șanse ca Iohannis să obțină acest post, la NATO. Absolut zero! De regulă, aceste posturi sunt oferite prin sistemul rotației. Același fenomen se petrece la Consiliul de Securitate al ONU. Se oferă un post Estoniei, unul Luxemburgului, altul Albaniei și tot așa. În al doilea rând, măcar Mircea Geoană a avut, cât de cât, o carieră diplomatică”.

„În schimb, Klaus Iohannis nu beneficiază de o asemenea experiență. El fuge de reuniuni diplomatice și nu are niciun fel de competență în materie de strategie și de apărare națională. Să nu mai vorbim despre modul în care vorbește limba engleză. Totuși, Geoană vorbește cât de cât englezește”.

Theodor Paleologu
Theodor Paleologu, o posibilă variantă pentru Cotroceni (sursa hepta.ro)

Theodor Paleologu, o variantă pentru Cotroceni și… l-a părăsit ambiția pe Ion Iliescu?

Pentru că tot eram la capitolul predicțiilor, am dorit să aflăm de la Cătălin Avramescu numele unor posibili candidați pentru președinția României, după expirarea mandatului lui Klaus Iohnnis. Și răspunsul nu a întârziat să apară:

„Theodor Paleologu! Vorbim despre ce variante am avea, nu despre ce variante ar vota românii. Avem asemenea variante, pe care nu vrem să le votăm, dar, ulterior, ne plângem, timp de cinci ani, pe cine am ales”.

„Paleologu este un tip interesant. Dar cine îl susține? Dacă definiția personalității politice este strictă, atunci nu mai avem așa ceva. De ceva vreme, partidele politice au trecut la o contra-selecție radicală”, a sunat verdictul profesorului universitar.

Și pentru că discuția a început de la problemele coaliției, am fost curioși să aflăm dacă, în contextul ideii avansate de intervievatul nostru, Theodor Paleologu ar supraviețui unei eventuale alianțe, din postura de candidat.

„Nu se pune problema unui compromis, ci de faptul că ar putea ridica capul deasupra apei. Este, însă, unul dintre puținii oameni pe care i-aș credita cu o asemenea performanță”, a explicat Cătălin Avramescu.

Și fiindcă nu poate exista vreo discuție referitoare la numele foștilor, actualului sau posibililor locatari de la Palatul Cotroceni, numele lui Ion Iliescu este imposibil de ignorat.

Răspunsul partenerului nostru de dialog la această provocare a fost spumos: „Pe postul National Geographic există o emisiune al cărei protagonist este un tip care pescuiește pești rari și periculoși. Și aruncă lanseta… În privința lui Ion Iliescu, pluta se mișcă puternic. Dincolo de faptul că el este apreciat de persoanele în vârstă și de faptul că, într-adevăr, românii nu știu să prețuiască libertatea, mai există ceva în plus: Ambiția. Oare, dincolo de vârstă, l-a părăsit ambiția pe Ion Iliescu?”.

Politologul susține că „există o însușire comună a celor care au dat o tură prin cercurile de conducere ale politicii noastre. Nu se mai pot dezobișnui. Li s-a urcat la cap. Sunt convins nu doar de faptul că Ion Iliescu ar fi prezidențiabil pentru mulți. Dar, dacă ar avea vreo ocazie, nu știu dacă PSD-ul l-ar sprijini. Acest lucru ne conduce la următorul scenariu. În acest caz, nu credeți că ar scoate capul din vila sa și Emil Constantinescu? Nu contează dacă este sau nu capabil, dar, așa… din ambiție… Și ne-am trezi, din nou, în anul 1996”.

Așadar, fostul diplomat consideră că în România nu mai există adevărate personalități politice, „nu pentru faptul că nu ar mai exista indivizi interesanți, încă rătăciți în politică. Problema apare când în momentul în care vorbim despre o personalitate politică, discutăm despre cineva care beneficiază de sprijinul unei organizații. Nu poți deveni personalitate politică la mănăstire. Este obligatoriu ca, în jurul tău, să existe o organizație. Iar dacă aceasta este definiția personalității politice, ceea ce nu se rezumă la un personaj care are interese și, din când în când, mai spune și lucruri interesante, discuția rămâne deschisă”.

Instituțiile statului, paralizate ca în perioada în care „PSD-ul agățase la breloc PNL-ul lui Crin Antonescu”

Să revenim, însă, la concluziile legate de activitatea actualei coaliții. „PSD face exact același lucru încă de la înființarea sa, sub forma de FSN. De fapt acționează într-o logică despre care pot spune că este aceeași cu a Partidului Comunist Român. Nu doresc să creez o polemică, aceasta este realitatea. PSD nu este un partid care înțelege și acceptă regulile democrației liberale. Este un partid monopolist, un partid stat. Situația de astăzi nu este singulară, ci un fenomen similar s-a petrecut atunci când PSD-ul agățase la breloc PNL-ul lui Crin Antonescu”, ne-a declarat Cătălin Avramescu.

Acesta a continuat, pe respectiva temă: „În acel moment, ca și în perioada actuală, unii și-au dat seama că PSD-ul este la un pas de puterea și de majoritatea absolută. Au o fantoșă la Cotroceni, care nu-i descurajează în niciun fel, ba dimpotrivă, le lansează pesediștilor mingii în careu. Instituțiile statului sunt paralizate, iar un bun exemplu este Justiția, care nu mai lucrează de mult. După atâția ani în care ai stat într-un loc tremurând, știind că există cineva care deține dosare penale, este momentul să scoți capul. Uniunea Europeană are alte treburi, iar presa este aproape inexistentă. Iată, în afară de FANATIK, mai abordează cineva aceste subiecte?”

„Acești oameni sunt încărcați cu multă frustrare. Priviți-l pe Marcel Ciolacu. El a trebuit să joace comedia coaliției timp de doi ani și se vede clar că pentru el e ca un pantof prea mic, pe care l-a cumpărat și vrea să-l returneze la magazin, dar deja l-a purtat. Așa că merge pe stradă și înjură…”, a comentat, metaforic, politologul.

Acesta a specificat faptul că fenomenul respectiv este o boală comună a partidelor românești: „Spre exemplu, AUR face tot ce-i stă în putință pentru a deveni inacceptabil chiar și pentru un partid autoritar, precum PSD-ul. De asemenea, UDMR face tot ce poate pentru a se transforma într-o piatră în pantoful oricărei coaliții. Nu se dă dus de acolo, pentru că s-a obișnuit la putere, dar de multe ori inventează polemici, scandaluri și ofense, ca să nu uite lumea că este și el un partid aflat la guvernare”.

De altfel, Cătălin Avramescu este de părere că „o coaliție fără UDMR-ul lui Kelemen Hunor, pe care l-am mai criticat în trecut, s-ar putea realiza cu o condiție pe care nu o văd acum, dar spre care am putea înainta, dacă astrele se vor alinia. Ar fi obligatoriu ca societatea civilă, cât a mai rămas din ea, să se implice din nou. La un moment dat, a reușit să schimbe, temporar, direcția politicii românești, precum în anul 1996. La vremea aceea, nu pe spinarea PNȚCD-ului a ajuns președinte Emil Constantinescu, ci pe spinarea societății civile și a organizațiilor din cadrul acesteia, cărora li s-a adăugat mass-media”.

Analistul politic consideră că „este clar că partidele politice actuale și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul. Există foarte mulți oameni nemulțumiți, care s-ar îndrepta către altceva, dar nu spre versiuni mai „light” ale acestor partide, ci către candidați susținuți de către organizațiile autentice ale societății civile”.

„Funcția partidelor politice românești este aceea de a fi disfuncționale. Ele nu ajung în această situație pentru că, la un moment dat, își greșesc destinul, ci din pricina faptului că aceea este foaia lor de parcurs”, a încheiat Cătălin Avramescu.

 

 

ADVERTISEMENT