Life

Ce condiment consumă zilnic chef Cătălin Scărlătescu. Mulți români îl consideră banal, dar are importante beneficii

Ce condiment, considerat banal, consumă zilnic chef Cătălin Scărlătescu. Acesta are foarte multe beneficii pentru sănătate.
26.10.2023 | 08:27
Ce condiment consuma zilnic chef Catalin Scarlatescu Multi romani il considera banal dar are importante beneficii
Condimentul pe care chef Cătălin Scărlătescu îl consumă zilnic. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Chef Cătălin Scărlătescu are un condiment pe care îl consumă zilnic, prezent în multe preparate. Acesta are mai multe beneficii pentru sănătate, de care nu multe persoane știu.

Ce condiment consumă zilnic chef Cătălin Scărlătescu

De multe ori, chef Cătălin Scărlătescu are diverse trucuri de folosit în bucătărie, pe care le împărtășește și cu cei care îl urmăresc. De exemplu, îndrăgitul bucătar are un condiment pe care îl utilizează de multe ori.

ADVERTISEMENT

Nu doar că îi oferă mâncării un gust bun, ci are și mai multe beneficii pentru sănătate. Este vorba despre leuștean, folosit mai ales la rețetele cu ciorbe.

Printre beneficiile pe care le are se numără și tratarea unor probleme de sănătate, cum ar fi febra, tusea și afecțiunile respiratorii (pleurezia, de exemplu), durerile în gât, reumatismul și artrita, precum și durerile de stomac.

ADVERTISEMENT

Alte afecțiuni pe care le tratează leușteanul sunt infecțiile tractului urinar, pietrele la rinichi, gazele, dar și colicii copiilor mici. Condimentul mai este bun și pentru cei care suferă de migrene, gută, malarie sau chiar icter, notează dcmedical.ro.

Potrivit unui studiu din 2016, leușteanul este benefic și la tratarea cistinuriei, o afecțiune ereditară ce implică pietre la vezică și la rinichi. Specialiștii au constatat că nivelul de cisteină și creatinină a fost redus la persoanele cu cistinurie ereditară.

ADVERTISEMENT

Persoanele care se îmbolnăvesc mai des sau suferă de problemele menționate în rândurile de mai sus pot lua rădăcina leușteanului, uscată și mărunțită, pe care o pot amesteca cu miere.

De asemenea, leușteanul are un efect semnificativ pentru anumiți microbi și agenți străini ce pot provoca diverse afecțiuni în corp. Cercetările încă nu au fost finalizate, însă specialiștii au descoperit că s-ar putea să existe o legătură între consumul de leuștean și reducerea unor bacterii precum E. coli sau Salmonella.

ADVERTISEMENT

Leușteanul este benefic pentru piele

Un alt efect pozitiv al leușteanului este că poate reduce simptomele unor probleme de piele, cum ar fi  psoriazis sau acnee. Frunzele trebuie aplicate direct pe piele sau se poate face o cataplasmă pentru a avea efectele dorite.

În acest fel, pielea va fi mai netedă. În plus, datorită antioxidanților pe care îi conține planta, ridurile pot fi prevenite. Mai mult, contribuie la creșterea fluxului sanguin la suprafața pielii, iar aspectul și tonusul sunt îmbunătățite.

Alte beneficii pe care le are leușteanul au legătură cu natura sa antiinflamatoare, dar și calmarea efectelor alergenilor. Are, de altfel, cantități mari de quercetină, un inhibitor natural al histaminelor. Răspunsul alergic al organismului va fi scăzut, iar reacțiile alergice nu vor mai fi atât de frecvente.

ADVERTISEMENT