Cât de bună este apa îmbuteliată? O consumăm mulți dintre noi, având ideea că este mai sănătoasă decât cea de la robinet sau cea din fântână, de exemplu. Ceea ce au descoperit de curând cercetătorii, însă, s-ar putea să-ți schimbe părerea.
Minim 2 litri de apă pe zi ne recomandă specialiștii în sănătate să bem zilnic. Dar, oare, suntem într-adevăr mai sănătoși dacă respectăm acest îndemn? Mulți dintre noi consumăm apă îmbuteliată, despre care studii recente au scos la iveală date îngrijorătoare.
Apa din sticlele de plastic este foarte nocivă. Are de până la 100 de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estima anterior. După ce au testat trei mărci de apă populare, fără a le dezvălui numele, cercetătorii au văzut că, doar într-un singur litru de apă se găsesc 240.000 de fragmente de plastic detectabile.
”Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet. Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice.
Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului legat de apa îmbuteliată.
Studiul a fost realizat cu ajutorul tehnologiilor avansate, respectiv cu un laser, și a fost publicat în revista PNAS. Rezultatele arată că fiecare litru de apă îmbuteliată conține între 110.000 și 370.000 de particule de plastic, iar 90% s-au dovedit a fi nanoplastice. Restul sunt microplastice.
Nailonul a fost cel mai des identificat, iar el ar proveni din filtrele de plastic pentru purificarea apei. S-a mai găsit și tereftalatul de polietilenă de cele mai multe ori, din care sunt făcute sticlele. Microplasticele și nanoplasticele sunt periculoase pentru organism
Microplasticele și nanoplasticele pot pătrunde în sistemul circulator, chiar în creier și în inimă. Prin studiul recent s-a mai descoperit și că efectele se vor simți și asupra sistemului reproductiv. Pe viitor, experții iau în calcul și testarea apei de la robinet care ar conține microplastice în cantități mai mici.
Pentru a evita orice problemă, cel mai bine este să utilizați un filtru purificator. Acesta va îndepărta toate impuritățile și vom putea, astfel, să bem o apă curată. Hidratarea este foarte relevantă, fiindcă așa prevenim diferite boli.