News

Cum răspunde Mircea Geoană la amenințările nucleare ale lui Putin. “Mai degrabă o încercare de intimidare psihologică, decât un plan real”

Mircea Geoană comentează amenințările lui Vladimir Putin la adresa țărilor NATO, după ce liderul de la Kremlin a evocat un „risc real” de conflict nuclear între Occident și Rusia.
01.03.2024 | 12:50
Cum raspunde Mircea Geoana la amenintarile nucleare ale lui Putin Mai degraba o incercare de intimidare psihologica decat un plan real
„Este un discurs care aprofundează logica intimidării psihologice mai mult decât intențiile reale”, a comentat Geoană amenințările lui Putin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat amenințările la adresa Occidentului făcute iarăși de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în discursul său anual privind starea națiunii. Liderul de la Kremlin a fluturat din nou spectrul unui atac nuclear asupra țărilor Alianței.

„Risc real” de conflict nuclear

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a comentat recentele amenințări făcute de Vladimir Putin la adresa Occidentului, în discursul său privind starea națiunii. Liderul de la Kremlin a ținut joi, la Moscova, acest discurs, la mai bine de doi ani de la lansarea atacului asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În discursul său, Putin a amenințat Occidentul. „Și noi avem arme capabile să lovească ținte de pe teritoriul vostru”, a spus el. Președintele rus a considerat că amenințările occidentale creează un „risc real” de conflict nuclear și a mai spus că Rusia are arme „capabile” să ajungă pe teritoriile acestor țări.

Într-un interviu acordat El Pais, Mircea Geoană a minimalizat amenințările președintelui Federației Ruse spunând că Putin joacă la intimidare psihologică, mai degrabă decât pe plan real. „Am văzut amenințări nucleare din partea liderilor ruși cel puțin de la începutul războiului de acum doi ani. Acestea reprezintă o mare iresponsabilitate pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a acționa cu moderație. Face parte din arsenalul lor de intimidare și presiune psihologică”, a spus adjunctul lui jens Stoltenberg, în interviul acordat cotidianului spaniol.

ADVERTISEMENT

Geoană: „Un discurs care aprofundează logica intimidării”

Adjunctul NATO a mai spus că nu se vede „nici o amenițare iminentă” a Moscovei de a-și folosi arsenalul nuclear, aceste declarații sunt iresponsabile și „foarte periculoase” pentru că „erodează încrederea”, făcânt totodată parte din narativul rus cu privire la lupta pe care trebuie să o ducă împotriva Occidentului plin de rele.

„Este un discurs care aprofundează logica intimidării psihologice mai mult decât intențiile reale. Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declarații sunt în sine foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, cum ar fi atunci când descrie războiul pe care l-a declanșat în Ucraina drept un război al civilizațiilor sau când susține că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, a spus Geoană.

ADVERTISEMENT

Pe un ton calm, în aplauzele regulate ale publicului, Putin a revenit asupra comentariilor controversate făcute de omologul său francez Emmanuel Macron, care a evocat săptămâna aceasta posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. „Ei (occidentalii) au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare occidentale în Ucraina (…) Dar consecințele unor astfel de intervenții ar fi într-adevăr mai tragice”, a declarat el de la Gostiny Dvor, un centru de congrese situat în apropiere de Piața Roșie din Moscova.

Putin: „Soldații nu vor da înapoi din Ucraina”

Țările occidentale „trebuie să înțeleagă că și noi avem arme capabile să lovească ținte pe teritoriul vostru”, a avertizat președintele rus. „Tot ceea ce inventează în acest moment, tot ceea ce sperie lumea, reprezintă o amenințare reală a unui conflict care implică utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar însemna distrugerea civilizației”, a adăugat el. „Oare nu înțeleg asta?”, s-a întrebat el cu voce tare, scrie La Libre.

ADVERTISEMENT

Omul forte al Moscovei jură că soldații ruși din Ucraina „nu vor da înapoi”. El a lăudat, de asemenea, progresele înregistrate de trupele sale din Ucraina, care au înregistrat mai multe succese în ultimele săptămâni împotriva forțelor Kievului aflate în defensivă și în criză de muniție. „Capacitățile militare ale forțelor armate (ruse) au fost multiplicate. Ele avansează cu încredere în mai multe direcții” pe front, a declarat Putin în fața elitei politice a Rusiei. De asemenea, armata rusă a afirmat joi că a respins debarcarea unui comando al forțelor speciale ale Kievului în sudul ocupat al Ucrainei, susținând că a ucis „până la 25 de soldați” și a capturat un altul.

 

 

 

ADVERTISEMENT