Rudel Obreja a murit pe 12 martie, la vârsta de 57 de ani, din cauza unui cancer la pacreas. El fusese condamnat de ÎCCJ, în iunie 2018, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. În decembrie 2018, Obreja a fost eliberat după ce magistrații de la ÎCCJ i-au admis contestația de suspendare a executării pedepsei, formulate în baza faptului că alcătuirea completurilor de 5 judecători nu s-a făcut prin tragere la sorți.
În aprilie 2022, ÎCCJ a respins contestațiile în anulare ale lui Rudel Obreja și a celorlalți inculpați, astfel că toți au revenit în închisoare, decizia fiind definitivă. Peste doar trei luni, în iulie 2022, Tribunalul Ilfov a dispus întreruperea executării pedepsei închisorii pe o perioadă de 3 luni, pentru ca Rudel Obreja să urmeze tratamentul împotriva cancerului, într-un spital civil. Obreja s-a dus și la o clinică în Turcia, dar, din păcate, boala a fost fatală.
Cu patru zile înainte de decesul lui Rudel Obreja, pe 8 martie 2023, Tribunalul București a dat o hotărâre, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, consultate de FANATIK, în ceea ce privește firma fostului șef al Federației Române de Box, Euro Box Promotion SRL. Este vorba despre dosarul a cărui materie este “faliment” și care a fost înregistrat pe 19 octombrie 2018.
„Aprobă raportul final al lichidatorului judiciar Ciurea Insolv Expert IPURL. În baza art. 175 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 închide procedura insolvenţei împotriva debitorului EURO BOX PROMOTION SRL. Radiază societatea debitoare din Registrul Comerţului Bucureşti. În baza art.179 din Legea nr.85/2014 sentinţa de închidere a procedurii va fi notificată Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti şi Oficiului Registrului Comerţului Bucureşti de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru efectuarea menţiunii”, se arată în hotărâre.
„În baza art. 180 din Legea nr.85/2014 descarcă lichidatorul judiciar de orice îndatoriri ori responsabilităţi faţă de procedură, debitoare şi averea sa, creditori, titulari de drepturi de preferinţă, acţionari sau asociaţi. Cu drept de a formula apel în termen de 7 de zile de la publicarea hotărârii în BPI, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă.”, au mai decis judecătorii.
Pe 8 iulie 2019, în carul aceluiași dosar, s-a dispus dizolvarea societăţii debitoare și sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului. S-a stabilit un termen de maximum 10 zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate până la deschiderea procedurii.
De asemenea, s-a dispus întocmirea şi predarea către lichidator, în termen de maximum 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora, cu indicarea celor născute după data introducerii cererii de deschidere a procedurii. Firma Euro Box Promotion SRL a fost înființată de Obreja în decembrie 2004, cu numele de Europlus Computers SRL.
Procurorii care au instrumentat dosarul Gala Bute au arătat că firma lui Rudel Obreja a încheiat un contract cu o altă firmă implicată, Termogaz Company, având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate în februarie 2012. În aceeaşi zi, SC Europlus Computers SRL a emis o factură în valoare de trei milioane de lei, care a fost achitată integral de Termogaz Company în 28 decembrie 2011.
“Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea SC Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei”, au precizat procurorii anticorupţie.
Firma Europlus Computers SRL a înregistrat cele mai bune rezultate în 2011, anul în care a fost implicată în contractele parafate cu ocazia Galei Bute. Astfel, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, firma lui Rudel Obreja a bifat o cifră de afaceri de 8.137.322 lei și un profit net de 2.139.059 lei, în condițiile în care, până atunci, cel mai bun an fusese 2007, când s-a bifat o cifră de afaceri de 298.441 lei și un profit net de 86.483 lei. În 2013, Rudel Obreja a schimbat numele firmei în Euro Box Promotion SRL.
„Obligă pe inculpatul OBREJA Rudel, în solidar cu partea responsabilă civilmente Euro Box Promotion SRL (fosta Europlus Computers SRL), la plata către partea civilă, Ministerul Finanțelor Publice prin ANAF, a sumei de 737.507 lei, cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de Codul de procedură fiscală aferente debitului principal, calculate de la data scadenței debitului principal și până la plata integrală a acestuia”, a hotârât ÎCCJ pe 5 iunie 2018, când s-a dat verdictul în Gala Bute. La finalul lui 2021, datoriile Euro Box Promotion SRL erau de 1.111.851 lei.