News

Ce fac rachetele SCALP trimise în Ucraina. Au cea mai mare rază de acțiune dintre armele occidentale livrate Kievului

Rachete SCALP pentru Ucraina. Franța trimite Kievului rachete cu cea mai mare rază de acțiune până acum. Reacția Kremlinului.
12.07.2023 | 09:33
Ce fac rachetele SCALP trimise in Ucraina Au cea mai mare raza de actiune dintre armele occidentale livrate Kievului
Emmanuel Macron nu a precizat dacă rachetele SCALP destinate Ucrainei vor avea restricții de performanță. Pot lovi la peste 250 km distanță / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primele rachete cu rază lungă de acțiune SCALP, despre care președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că vor fi livrate marți, au ajuns deja în Ucraina, a anunțat o sursă militară franceză. „Primele rachete au fost livrate în momentul în care președintele nostru a anunțat acest lucru”, a declarat această sursă, în marja summitului NATO de la Vilnius. La sosirea sa la summitul din Lituania, Emmanuel Macron a anunțat că Franța a „decis să livreze noi rachete de atac în adâncime Ucrainei”.

SCALP, pe urmele rachetelor Storm Shadow din Marea Britanie

La summitul NATO care se desfășoară în prezent la Vilnius, președintele Macron nu a venit cu mâna goală. El a anunțat că Franța va furniza forțelor aeriene ucrainene rachete de croazieră SCALP (Sistem de Croazieră Convențional Autonom cu rază lungă de Acțiune).

ADVERTISEMENT

Pe urmele Marii Britanii, Franța s-a angajat marți, în cadrul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), să furnizeze Ucrainei rachete Storm Shadow, cunoscute și sub numele de SCALP. Această rachetă de croazieră, lansată dintr-un avion, oferă o „precizie foarte mare” și poate „penetra ținte întărite”, cum ar fi buncăre sau infrastructuri. „Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susținere a Ucrainei, de unitate a NATO și de determinare a noastră că Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război”, a declarat Emmanuel Macron.

Cea mai mare rază de acțiune dintre armele furnizate Kievului

„Primele rachete au fost livrate în momentul în care președintele nostru a anunțat acest lucru”, a confirmat o sursă militară franceză. Această rachetă, care are o lungime de aproximativ 5 metri, este echipată cu propriul sistem de navigație. Ea are o rază de acțiune de peste 250 km, mai mare decât orice altă armă furnizată Kievului de către țările occidentale, ceea ce îi permite accesul la zonele din estul țării controlate în prezent de ruși.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru este esențial pentru ca forțele ucrainene să întrerupă logistica și comanda și controlul rusesc”, explică Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate (ICDS) din Estonia, scrie Le Parisien. Racheta de croazieră Storm Shadow, numită SCALP de către armata franceză și dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, este lansată de pe un avion de vânătoare. Această armă este concepută pentru a distruge ținte de mare valoare strategică, cum ar fi buncărele, centrele de comandă, bazele aeriene, porturile, centralele electrice și centrele de depozitare a munițiilor.

Livrate în număr „destul de semnificativ”

Parisul nu a dat detalii cu privire la numărul de rachete care au fost deja livrate sau care vor fi livrate, deși stocurile sale sunt estimate la „mai puțin de 400”, potrivit revistei de specialitate Defense et Securite Internationale. „Numărul (de rachete) livrat Ucrainei este destul de semnificativ, dar va menține stocurile franceze mult peste capacitățile de care avem nevoie”, subliniază o sursă militară.

ADVERTISEMENT

Mai mult, livrarea lor respectă cele trei criterii definite de Franța pentru livrarea de arme Kievului: acestea trebuie să fie „utile în luptă” pentru ucraineni, „să nu aibă un caracter de escaladare” față de Rusia și „să nu slăbească capacitatea de apărare a Franței”. Emmanuel Macron a reiterat că rachetele SCALP vor fi livrate „păstrând claritatea și coerența doctrinei noastre, adică pentru a permite Ucrainei să-și apere teritoriul”, excluzând astfel implicit orice utilizare a rachetelor pentru a lovi Rusia.

Vor avea restricții de performanță?

La rândul său, Ucraina a oferit „garanții că aceste rachete, ca și toate armele occidentale livrate, vor fi utilizate în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel international”, potrivit unei surse militare. A priori, și așa cum au făcut deja cu rachetele britanice, forțele aeriene ucrainene ar trebui să folosească bombardiere tactice Su-24 „Fencer” pentru a desfășura rachetele SCALP trimise de Paris, notează Opex 360.

ADVERTISEMENT

Franța a achiziționat 500 de SCALP în anii 2000, dintre care 450 pentru Forțele Aeriene Franceze și 50 pentru Marina Franceză. Aceste rachete au fost utilizate în special pentru lovituri împotriva Statului Islamic în Levant, precum și în timpul operațiunii Hamilton, desfășurată în aprilie 2018 împotriva programului chimic sirian. În decembrie 2016, producătorul MBDA a primit un contract pentru recondiționarea la jumătatea ciclului de viață a rachetelor aflate încă în stoc, pentru a le asigura eficiența operațională până în 2030.

Emmanuel Macron nu a precizat dacă rachetele SCALP destinate Ucrainei vor avea restricții de performanță. Regimul de control al tehnologiei rachetelor (MTCR), din care Franța face parte, impune restricții la exportul de rachete cu o rază maximă de acțiune de 300 km sau mai mult, și un focos de 500 kg.

Furie la Kremlin și amenințări

Evident, vestea trimiterii acestor rachete nu a fost bine primită de Kremlin, care a declarat că livrarea SCALP a fost o „greșeală” și că va trebui să ia „contramăsuri”. „Din punctul nostru de vedere, aceasta este o decizie greșită, cu consecințe grave pentru partea ucraineană, pentru că, în mod natural, ne va obliga să luăm contramăsuri”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a făcut aceleași declarații după decizia Marii Britanii de a livra rachete Storm Shadows Ucrainei.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!