Life

Ce să faci dacă te-ai ars în bucătărie. Greșeala pe care multe persoane o comit, fără ca măcar să își dea seama. Poate agrava rana

Ce trebuie să faci dacă te-ai ars în timp ce găteai. Multe persoane procedează greșit și pot să agraveze și mai mult rana.
02.01.2024 | 12:50
Ce sa faci daca teai ars in bucatarie Greseala pe care multe persoane o comit fara ca macar sa isi dea seama Poate agrava rana
Cum să procedezi dacă te-ai ars în timp ce făceai mâncare. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Din cauza neatenției te poți alege cu o arsură în timp ce gătești, iar dacă acest lucru se întâmplă, ar fi bine să nu apelezi la remediile din bătrâni, pentru că este posibil să faci mai mult rău.

Ce să nu faci dacă te-ai ars în timp ce făceai mâncare

Accidentele în bucătărie sunt comune și de multe ori, în grabă, oamenii ating obiectele fierbinți și se aleg cu arsuri. Atâta timp cât acestea sunt minore, pot fi tratate acasă, dar mare atenție cum.

ADVERTISEMENT

Leacurile din bătrâni spun că trebuie să aplici imediat ce te-ai fript puțin ulei, însă acest lucru poate duce la mai multe complicații decât să trateze într-adevăr situația. Această substanță reține căldura și poate face chiar ca pielea să ardă mai tare.

Un alt mit este acela că albușul de ou ajută, dar experții susțin că nu este adevărat. De fapt, plasarea acestuia pe o arsură crește riscul de infecție bacteriană, iar alergiile pot să apară, de asemenea.

ADVERTISEMENT

Rana se poate inflama mai repede și de la gheață sau de la apă foarte rece și nu este o idee bună să tratezi arsura cu pastă de dinți, deși unii oferă acest sfat. La rândul său, poate face mai mult rău.

Trucurile care chiar ajută

Dar, este adevărat, există anumite metode care chiar ajută în cazul în care te-ai ars în bucătărie. Poți aplica apă rece timp de 15 minute, dar, așa cum am menționat, nu foarte rece.

ADVERTISEMENT

De asemenea, poți aplica comprese reci folosind un prosop curat și umed. Aplicarea se poate face între 10 și 15 minute. Pe de altă parte, cremele și unguentele cu antibiotice previn infecțiile.

De menționat este că după ce au fost folosite, rana trebuie acoperită cu un pansament sau cu o cârpă sterilă. O altă soluție este folosirea plantei de Aloe Vera, denumită și „planta de arsuri”.

ADVERTISEMENT

Aceasta poate trata eficient arsurile până la al doilea grad, deoarece are proprietăți antiinflamatorii, crește fluxul sanguin și oprește creșterea germenilor. Poți folosi un strat de gel extras direct din frunza unei plante, notează dcmedical.ro. 

ADVERTISEMENT