Life

Condițiile pe care Albert Einstein i le-a pus soției sale. Ce nu avea voie să facă aceasta

Albert Einstein i-a impus soției sale niște condiții greu de imaginat. Vorbim despre un contract destul de strict pe care Mileva Maric era nevoită să îl respecte.
18.04.2023 | 11:10
Conditiile pe care Albert Einstein i lea pus sotiei sale Ce nu avea voie sa faca aceasta
Condițiile pe care Albert Einstein i le-a pus soției sale. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Albert Einstein este un nume cunoscut de generații întregi. El este cel care a descoperit teoria relativității. De asemenea, acesta este cunoscut ca fiind un excepțional fizician german. A fost premiat pentru toată contribuția sa, însă între timp și alte informații esențiale despre el ies la suprafață.

Latura neștiută a lui Albert Einstein

Albert Einstein s-a stins din viață la 76 de ani, în anul 1955. El a fost căsătorit de două ori și s-ar părea că primul mariaj nu a fost încheiat în cele mai bune condiții. Cel puțin nu pentru soția sa de atunci, Mileva Maric.

ADVERTISEMENT

Ea era o sârboaică născută în 1875. Despre aceasta s-a tot scris că era extrem de inteligentă și de altfel pasionată de fizică, la fel ca Albert Einstein. Cei doi s-au cunoscut în anul 1896, la Institutul Politehnic din Zurich.

Măric Mileva era cu patru ani mai mare decât el și de altfel era și singura femeie care studia fizica la Institut. A urmat apoi o prietenie frumoasă, iar datorită lucrurilor pe care le aveau în comun, cei doi s-au căsătorit în 1903.

ADVERTISEMENT

În total, cuplul a avut trei copii. Este vorba despre Lieserl, care s-a stins din viață la vârsta de 1 an, Hans Albert şi Eduard. Dincolo de pasiunea comună a celor doi însă, s-ar părea că marele fizician avea și o altă latură mai puțin cunoscută.

Ce era obligată să facă Mileva Maric

Iar asta s-a văzut după 11 ani de căsnicie. Relația de iubire dintre cei doi deja se terminase, însă de dragul copiilor, cuplul nu a vrut să divorțeze. Pe de altă parte, Albert Einstein avea să îi impună soției sale niște reguli cât se parte de stricte.

ADVERTISEMENT

Acestea se regăsesc în volumul “Einstein: Viaţa şi universul său”, redactat de Walter Isaacson. Printre regulile impuse regăsim câteva legate de viața intimă, dar și de comportamentul față de marele fizician.

Una dintre regulile impuse de acesta a fost ordinea. Mai exact, soția lui Einstein trebuia să se asigure că acesta are ordine în haine. Mai mult de atât, ea trebuie să îi asigure acestuia trei mese regulate în cameră, dar și curățenie în birou și în dormitor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, marele fizician i-a interzis soției sale orice relație personală cu el. ”Vei renunţa la orice relaţie personală cu mine, în măsura în care nu sunt necesare din motive sociale. Mai precis, vei renunţa la a cere să stau cu tine acasă ori să călătoresc cu tine”, a fost una dintre condiții.

Condițiile neașteptate impuse de Albert Einstein soției sale

În ceea ce privește relațiile intime, acesta i-a impus soției sale să nu aibă astfel de pretenții. Mai mult de atât, aceasta nu avea voie să îi reproseze astfel de lucruri lui Albert Einstein. ”Nu vei avea pretenţia la niciun gest de intimitate, nici nu îmi vei reproşa acest lucru în vreun fel. Vei înceta să mi te adresezi dacă îţi cer asta. Vei părăsi de îndată dormitorul ori biroul, fără să te împotriveşti, dacă o voi cere”, se mai arată în volum.

Printre altele, Einstein i-a mei cerut soției sale să nu îl deprecieze în fața copiilor nici prin comportament și nici prin cuvinte. Și se pare că Mileva a fost de acord cu toate. Totuși, această înțelegere nu avea să dureze prea mult.

După ce ambii parteneri au semnat acest contract, la câteva luni distanță, aceasta l-a părăsit pe Albert Einstein. Mileva a plecat cu cei trei copii și nu a vrut să mai audă de el. Pe de altă parte, aceștia au ajuns să divorțeze de abia în anul 1919, iar în tot acest timp nu s-au mai văzut deloc.

ADVERTISEMENT