Life

Ce înseamnă harți în calendarul ortodox. Ce se mănâncă, de fapt, în aceste zile

În calendarul ortodox regăsim termenul de ”harți”, însă ce semnificație are acesta, de fapt? Este esențial în special în perioada Postului Paștelui.
09.03.2023 | 12:07
Ce inseamna harti in calendarul ortodox Ce se mananca de fapt in aceste zile
Ce înseamnă harți în calendarul ortodox. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creștinii care țin post au mai auzit cu siguranță până acum termenul de ”harți”, care de altfel de regăsește și în calendarul ortodox, însă doar în anumite zile. Ce semnifică, de fapt, acesta și putem să facem în zilele cu ”harți”? Lucrurile sunt destul de simple.

Ce înseamnă termenul de harți în calendarul ortodox

Practic, termenul de ”harți” reprezintă zilele de dezlegare, sau zilele în care un post se încheie. În timpul Postului Paștelui, care a început deja de câteva zile, vom putea vedea acest termen atunci când avem dezlegare la pește spre exemplu.

ADVERTISEMENT

Zilele cu „harți” se regăsesc însă pe întreaga durată a anului bisericesc. Le vom putea observa între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, dar și în Săptămâna Luminată, adică cea dinainte de Învierea Domnului. De asemenea, aceste zile le mai putem observa și în săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt, dar și în prima săptămână a Triodului.

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul ”harți”? Acestea provine din limba neogreacă și este practic o prescurtare a termenului”άρτγιβούρτγι”, adică forma armeană a lui „araciavorat”. Practic, acesta înseamnă post premergător Păresimilor, conform Doxologia.

ADVERTISEMENT

Care este scopul zilelor cu ”harți”? În general, acestea marchează bucuria sărbătorilor anterioare. De asemenea, acesta au și rolul de a le dea putere credincioșilor, în special celor care se pregătesc pentru un post prelungit, precum cel al Paștelui care de altfel este și cel mai lung din an.

În ceea ce privește alimentele care pot fi consumate în zilele cu ”harți”, conform calendarului ortodox, credincioșii pot mânca ouă, pește, dar și lapte, brânză, ori alte produse, care în mod normal, în perioada postului sunt interzise. 

ADVERTISEMENT

Lucruri interzise în perioada postului

Trebuie menționat faptul că în perioada postului nu renunțăm doar la anumite alimente ci și la anumite obiceiuri. Scopul postului este acela de a ne curăța corpul, dar și sufletul, astfel că este esențial să fim mai buni cu cei din jurul nostru în aceste zile.

În perioada postului sunt interzise jignirile, certurile și de asemenea, organizarea de evenimente precum nunți, botezuri, sau alte petreceri. De asemenea, atunci când ținem post nu trebuie să fumăm sau să bem alcool și în același timp, biserica mai spune și că dansul, dar și cântatul nu sunt permise.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea este și ea foarte importantă, astfel că fie că vorbim despre Postul Paștelui sau cel al Crăciunului, creștinii ar trebui să se roage mai mult ca de obicei. Mai trebuie menționat și că în Săptămâna Patimilor, postul este unul mult mai aspru, în Vinerea mare spre exemplu nu se mănâncă deloc.

ADVERTISEMENT