News

Ce înseamnă tratatul New START. Mizele suspendării participării Rusiei la acordul de control al arsenalului nuclear

Putin a anunțat că Rusia își va suspenda participarea la New START, ultimul acord de control al armelor nucleare încheiat cu Statele Unite.
21.02.2023 | 15:37
Ce inseamna tratatul New START Mizele suspendarii participarii Rusiei la acordul de control al arsenalului nuclear
În 2019, Donald Trump a retras SUA dntr-un alt tratat de control al armelor nucleare Foto: The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Retragerea Rusiei din tratatul privind armele nucleare, ultimul acord major de acest tip rămas cu Statele Unite, semnalează o ruptură puternică cu Occidentul.

Mizele suspendării participării Rusiei la tratatul START

Putin a subliniat că Rusia nu părăsește acordul, ci își suspendă participarea. “Înainte de a reveni la discutarea acestei probleme, trebuie să înțelegem singuri ce posedă în arsenalele lor strategice țări din alianța nord-atlantică precum Franța și Marea Britanie”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Noul START limitează arsenalul Rusiei și Statelor Unite la 1.550 de arme nucleare desfășurate. Suspendarea participării la tratat, care expiră în februarie 2026, ar putea însemna că Rusia va depăși limitele acestuia sau că va opri capacitatea SUA de a monitoriza respectarea acestuia. De ceva timp nu au mai avut loc vizite de conformitate.

Noul START nu acoperă armele care îngrijorează cel mai mult Statele Unite și Europa: “battlefield nukes”, sintagma pentru armele nucleare tactice, pe care, în anumite momente, Putin a amenințat că le va folosi în conflictul din Ucraina. În schimb, tratatul acoperă doar armele nucleare strategice – în esență, arme intercontinentale care ar putea lovi SUA sau alte națiuni.

ADVERTISEMENT

Tratatul a fost semnat în 2010 și, începând din 2011, a garantat că cele două națiuni își limitează arsenalele nucleare strategice la 1.500 de focoase nucleare fiecare. Principalul mecanism de verificare al tratatului se axează pe inspecții reciproce, în cadrul cărora fiecare țară poate examina date și dovezi din jurul arsenalului nuclear. Acordul New START urma să expire la 5 februarie 2021, dar cele două guverne au anunțat o prelungire de cinci ani cu două zile înainte de acest termen.

Rusia nu respecta obligațiile asumate prin tratat

În ianuarie, Departamentul american de Stat a declarat în Congres că Rusia nu respectă singurul tratat de control al armelor nucleare rămas între cele două națiuni, punând în pericol o sursă de stabilitate în relația lor. Agenția a declarat că Rusia a refuzat să permită inspectorilor americani să intre în instalațiile de arme nucleare, o obligație prevăzută în cadrul tratatului cunoscut sub numele de New START, care a fost reînnoit pentru cinci ani în februarie 2021.

ADVERTISEMENT

“Refuzul Rusiei de a facilita activitățile de inspecție împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în cadrul tratatului și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare dintre SUA și Rusia”, au declarat reprezentanții Departamentului de Stat într-un comunicat.

Aceștia au adăugat că “Rusia nu a reușit, de asemenea, să se conformeze obligației din tratatul New START de a convoca o sesiune a comisiei consultative bilaterale în conformitate cu calendarul impus de tratat”.

ADVERTISEMENT

Departamentul de Stat a cerut atunci Rusiei să revină la conformitate, permițând inspectorilor să intre pe teritoriul său, așa cum a făcut-o timp de mai bine de un deceniu, și acceptând să organizeze o sesiune a comisiei, în cadrul căreia oficialii ar putea discuta probleme legate de tratat și de controlul armelor nucleare.

Când Rusia a suspendat inspecțiile, a declarat că sancțiunile americane impuse Rusiei după ce a invadat Ucraina au făcut prea dificil accesul inspectorilor săi în Statele Unite. Departamentul de Stat a spus că acest lucru este fals.

START, singurul tratat de acest gen între SUA și Rusia

După ce pandemia a început în martie 2020, cele două părți au suspendat inspecțiile, iar oficialii americani au declarat că speră să reintroducă această practică la un program regulat.

În august 2019, administrația Trump a anunțat că pune capăt unui alt tratat de control al armelor, acordul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară de Acțiune, după ce îl suspendase în luna februarie a aceluiași an. Statele Unite au acuzat Rusia că a încălcat în mod repetat tratatul, care a fost activ încă din timpul administrației Reagan.

Oficialii americani au declarat, de asemenea, că sunt din ce în ce mai îngrijorați de China, care nu este parte a tratatului, și au insistat că nu doresc ca abilitatea lor de a desfășura rachete în regiunea Asia-Pacific să fie împiedicată.

În urma încheierii acestui acord, New START a rămas singurul tratat privind armele nucleare rămas între Statele Unite și Rusia. Invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie anul trecut, de către armata rusă aflată sub comanda președintelui Vladimir V. Putin, face dificilă orice alte negocieri privind controlul armelor. De la începutul războiului, președintele Biden a pus în așteptare orice discuții diplomatice privind noi tratate de control al armelor.

ADVERTISEMENT
Tags: