Life

Ce le pun părinții copiilor în pachetul pentru școală. Alimentele care trebuie evitate

Ce mănâncă elevii la școală? Mulți părinți le pun copiilor pachet, dar trebuie să fie atenți la alimente. Ce produse trebuie evitate?
16.11.2023 | 11:09
Ce le pun parintii copiilor in pachetul pentru scoala Alimentele care trebuie evitate
Ce spun nutriționiștii despre pachetul de la școală al copiilor. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Mulți elevi români merg la școală cu pachetul de mâncare pus de părinți, deoarece statul încă nu le asigură o masă. De multe ori, însă, nu se hrănesc așa cum ar trebui, iar nutriționiștii atrag atenția că le este pusă în pericol sănătatea. Este foarte important ca un copil să aibă un meniu echilibrat.

Ce trebuie să conțină pachețelul cu mâncare al elevului

Părinții preferă să le pună celor mici pachete cu mâncare la școală pentru a se asigura că se vor hrăni sănătos, la timp, dar și pentru a economisi bani. Cu toate că au impresia că prin meniul stabilit de ei fac bine, uneori dau greș, atrag atenția specialiștii.

ADVERTISEMENT

 ”Decât să își cumpere, mai bine pregătim noi de acasă că știm noi ce îi pregătim. Încercăm să ne aliniem cu părinții să punem la fel, să nu fie divergențe”/ ”Dimineața mănâncă micul dejun înainte să vină la școală, iar la școală un sandviș, legume, fructe. Încă sunt micuți și mi se pare mai sănătos”, au spus câțiva părinți pentru Știrile Protv.

Sandvișurile, care adesea conțin mezeluri, sunt aproape în fiecare zi prezente în pachetele școlarilor, însoțite de fructe sau chiar o gustare sub formă de prăjitură. Nu sunt recomandate dulciurile sau mezelurile, fiindcă sunt nocive, iar nutriționiștii sunt de părere că o educație alimentară este necesară de la vârste fragede.

ADVERTISEMENT

În lipsa unei educații alimentare, nu este de mirare de ce atunci când ajung la liceu elevii nu prea mai vin cu pachete de acasă sau merg la magazinul din apropierea unității de învățământ pentru a-și cumpăra ceea ce poftesc, dar nu o hrană benefică organismului lor.

”Mi-a pus la pachet struguri și clementine. Unu, două, trei sandvișuri”/ ”Am sandviș cald cu salam și brânză”/ ”Prefer sandvișul pentru că e foarte bun, are foarte multă brânză și mie îmi place foarte mult brânza”, au declarat și câțiva elevi.

ADVERTISEMENT

Cum arată un sandviș sănătos pentru copil

O variantă sănătoasă de sandviș ar fi acela de piept de pui cu legume, puse în felii de pâine integrală, de exemplu. ”Un sandviș poate să fie din pâine integrală, decât să luăm șuncă sau salam se poate face un grătar sau oricare alt tip de carne la cuptor”, a sugerat Iren Alexoi, medic nutriționist.

Cadrele didactice sunt atente și ele la modul cum se alimentează elevii. Recunosc faptul că nu sunt întotdeauna încântate de ceea ce văd, de aceea vin cu aceeași recomandare de mâncare sănătoasă. ”Facem recomandări în ce să conste acel pachețel și văd că și țin seama părinții. Nu pot exista randamente școlare bune în condițiile în care ei nu sunt hrăniți, ei trebuie să aibă o anumită energie”, spune Carmen Elena Fofiu, învățătoare.

ADVERTISEMENT

Studiile arată că părinții cheltuiesc pe săptămână, pentru pachețelul cu mâncare al copiilor, aproape 95 de lei. Cei care nu optează pentru pachet alocă elevilor între 10 și 20 de lei pe zi. Totuși, un pachet este mai bun, deoarece mai sănătos decât alimentele din comerț.

ADVERTISEMENT
Tags: