News

Ce magazine din România ar putea fi închise sâmbăta și duminica. Propunerea aflată pe masa Guvernului

Tipurile de magazine din România care ar putea fi închise sâmbăta și duminica. O propunere controversată în acest sens se află pe masa Guvernului.
19.03.2024 | 23:50
Ce magazine din Romania ar putea fi inchise sambata si duminica Propunerea aflata pe masa Guvernului
Mai multe magazine din România ar putea fi închise în weekenduri, sâmbăta și duminica. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai multe magazine importante din România ar putea fi obligate, prin lege, să aibă ”porțile” închise sâmbăta și duminica. O propunere în acest sens se află pe masa Guvernului.

Mai multe magazine din România ar putea fi închise în weekenduri, sâmbăta și duminica. Propunerea micilor comercianți

Marți, la Palatul Victoria, Executivul României condus de Marcel Ciolacu a avut o întâlnire extrem de importantă cu reprezentații comercianților mici şi mijlocii din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Micii comercianți cer autorităților ca o parte dintre magazine să fie închise sâmbăta şi duminica. Această propunere a fost făcută de către afaceriștii din țară care se plâng că, în weekend, vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%.

Efectele se văd foarte simplu din cifre. Sunt scăderi de 20-30%, chiar şi 40% din vânzări pe perioada weekendului. În general, clienții noștri migrează în magazine mari”, spune Feliciu Paraschiv, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii, citat de Observator News.

ADVERTISEMENT

Vizate de această cerință ar fi în special marile lanțuri de supermarketuri. Mai exact, micii comercianți cer ca marile magazine, care au o suprafaţă mai mare de 1000 de metri pătraţi, să fie închise sâmbăta şi duminica, la fel cum se întâmplă în alte state.

Există mai multe variante de lucru în acest moment. Ideal, în viziunea celor din spatele propunerii, ar fi ca marile magazine să fie închise în weekenduri. Mai este luată în calcul varianta de funcționare în weekend, doar până la ora 13.

ADVERTISEMENT

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Măsura ar sprijini comerțul românesc

Același Feliciu Paraschiv spune că o astfel de măsură nu este nouă. El dă exemplu altor state din Europa unde marile magazine au programe speciale de funcționare în weekend.

Aşa este în toată Europa. Şi considerăm că asta ar sprijini comerţul românesc. Pe de altă parte, ar sprijini foarte mult şi horeca. Pentru că le dă o bulă de oxigen şi lor. Dacă ar fi închise marile magazine, oameni s-ar duce spre comerţul tradiţional să-şi procure strictul necesar”, spune reprezentantul Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii.

ADVERTISEMENT

În unele țări din Uniunea Europeană, magazinele mari sunt închise sau au program redus în weekend. Putem prezenta aici cazurile Germaniei şi Austriei, unde marile magazine sunt închise duminica. Și alte state iau în calcul o astfel de restricție.

ADVERTISEMENT