News

Ce moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament! Istoricul încleştărilor politice din România

Ce moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament de-a lungul timpului şi cum s-a desfăşurat istoricul conflictelor politice în România
03.09.2021 | 12:34
Ce motiuni de cenzura au fost adoptate in Parlament Istoricul inclestarilor politice din Romania
De-a lungul timpului au existat numeroase moțiuni de cenzură. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România nu a avut parte niciodată de linişte pe scena politică, indiferent de felul în care erau aşezaţi polii. Astfel, de-a lungul timpului, au existat mai multe tentative prin care opoziţia a încercat răsturnarea Guvernului şi, culmea, chiar şi momente în care cei care aveau majoritatea au decis să schimbe traiectoria. Interesant este că în lungul şir al moţiunilor de cenzură nu foarte multe au trecut de Parlament.

De fapt, anul trecut, în 5 februarie 2020, am asistat la doar a cincea moţiune adoptată. Dacă ne raportăm la politica de după decembrie 1989, atunci prima moţiune încheiată cu succes a apărut la 20 de ani de la Revoluţie.

ADVERTISEMENT

Ce moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlamentul României!

Mai exact, pe 13 octombrie 2009, moţiunea de cenzură “11 împotriva României”, iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută de PSD, a primit 254 de voturi pentru. Au fost atunci şi 176 de politicieni care au votat împotrivă. Astfel, Executivul condus de actualul primar al Clujului, Emil Boc a devenit primul guvern din istoria României post-comuniste care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură.

La diferenţă de trei ani de zile, pe 18 aprilie 2012, a urmat o nouă moţiune depusă de Uniunea Social Liberală, uniune formată din PSD şi PNL, cele două partide aflate acum într-un etern conflict. ”Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată” s-a numit apelul parlamentarilor. 235 de oameni au votat pentru şi au decis astfel soarta cabinetului Mihai- Răzvan Ungureanu. Numai 9 parlamentari l-au susţinut pe acesta. De remarcat că guvernul Ungureanu fusese învestit cu doar două luni în urmă.

ADVERTISEMENT

“România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” a fost numele moţiunii cu numărul 3 care a primit acceptul clasei politice. Iniţiată de parlamentarii PSD şi ALDE, culmea, împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu, adică a unui guvern numit chiar de cele două partide, moţiunea a fost votată în mai puţin de trei ore, în 2017. Am avut atunci o premieră, fiind pentru prima oară când o formaţiune politică şi-a demis propriul guvern.

“Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost depusă în Parlament la 1 octombrie 2019. A fost lovitura lui Ludovic Orban care a reuşit să strângă 238 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de la foşti parlamentari PSD. Erau necesare 233 de voturi pentru ca social democraţii să piardă guvernarea.

ADVERTISEMENT

PSD-ul şi-a luat revanşa în 5 februarie 2020, când moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost adoptată de Parlament, cu 261 de voturi “pentru”.

Câte moţiuni de cenzură au fost depuse de-a lungul timpului

Numai cinci au fost norocoase, dar după momentul decembrie 1989 au existat numeroase moţiuni de cenzură. De altfel, o singură legislatură a scăpat de asemenea tentative ale opoziției, cea din 1990 – 1992, legislatură în care politica românească încă se așeza.

ADVERTISEMENT

Următorii patru ani au fost însă destul de agitați. Astfel, până în 1996 s-au depus cinci moțiuni de cenzură. Prima a fost destinată Strategiei de reformă economico-socială a programului de guvernare. O să râdeți, dar încă din 1993, un grup de 150 de parlamentari au solicitat un raport preliminar al comisiei pentru cercetarea unor cazuri de corupţie. Moțiunea de atunci nu a trecut. Falimentul politicii economice a Guvernului şi pierderea totală a credibilităţii au fost scoase în evidență în finalul anului 1993.

Faptul că bugetul de stat a fost întârziat cu șapte luni a atras o nouă moțiune în 1994. În același ani, pe 13 decembrie, 164 de parlamentari au reclamat stoparea privatizării și scăderea nivelului de trai.

Trei legislaturi, 12 moțiuni

Îndepărtarea de anii comunismului nu a adus deloc liniște sau o viață mai bună pentru români. Următoarele trei legislaturi au venit la pachet cu 12 moțiuni de cenzură și circ politic mediatizate cât pentru o viață întreagă. În legislatura 1996-2000 au fost depuse patru dintre el. Prima l-a vizat pe Victor Ciorbea pentru felul în care guverna țara, a doua a vizat angajarea răspunderii Guvernului asupra Programului de măsuri privind reforma globală.

Au urmat alte două moțiuni în care s-au adus critici fără număr felului în care țara era condusă de la Palatul Victoria. Doar două scandaluri majore au existat în legislatura 2000-2004. Angajarea răspunderii Guvernului asupra Declaraţiei de politică generală privind bilanţul primului an de guvernare și  ”Mafia sufocă România – Corupţia Guvernului PSD sărăceşte România”, au fost propuse de parlamentari.

În următorii patru ani, dictatura şi incompetenţa Guvernului Tăriceanu împotriva integrării europene a României a fost punctată de clasa politică. Au urmat ”Anti-reforma sănătăţii”, ”Guvernul Tăriceanu – Fapte şi Minciuni”, ”Guvernul Tăriceanu trebuie să plece” și ”1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta”. Ultima moţiune a legislaturii a fost ”Educaţia rămâne, guvernul pleacă”.

Legislatura 2008-2012, campioana moțiunilor de cenzură

Românii erau deja departe de momentul decembrie 1989, dar priveau buimaci la scandalul politic propus de parlamentari. Un scandal care a propus preț de patru ani de zile nu mai puțin de 11 moțiuni de cenzură. Educație, salarizare, rata șomajului, guvern șantajabil, au fost câteva dintre temele de dezbatere.

În legislatura 2012-2016 au fost depuse alte patru moțiuni. De data aceasta, toate l-au vizat pe Victor Ponta. ”Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii!”, ”Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!”,  ”Victor Ponta demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” și ”Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta” au fost numele celor 4 moțiuni.

Nu a fost liniște nici în trecutul apropiat. Șase moțiuni s-au depus în legislatura 2016-2020, legislatură câștigată fără drept de apel de social democrați. Au existat mai multe tentative ale opoziției de a răsturna Guvernul, dar nu toate au avut succes.

Așadar, după 25 de guverne și aproape 40 de moțiuni de cenzură, România încă își caută ritmul politic și liniștea.

ADVERTISEMENT