Life

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Tradiții și superstiții din popor

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Ce tradiții și superstiții există în popor legate de această sărbătoare importantă la români.
04.06.2023 | 08:30
Ce nu este bine sa faci in a doua zi de Rusalii Traditii si superstitii din popor
Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Foto Ziarul Lumina
ADVERTISEMENT

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Ce tradiții și superstiții există în popor. Ce lucruri sunt complet interzise și se spune că aduc numai rele!

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii

Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Rusalii, numită și Lunea Sfântului Duh. A doua zi de Rusalii este închinată Sfintei Treimi.

ADVERTISEMENT

În a doua zi de Rusalii în unele zone ale țării sunt împărțite oale. Acestea trebuie împodobite cu flori și să aibă un colac cu lumânare deasupra pentru cei trecuți în lumea celor drepți. De asemenea, se mai împart și farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

În alte zone ale țării oamenii își împodobesc inclusiv casele cu ramuri de tei sau de nuc. Aceștia au credința că dacă fac acest lucru vor alunga tot răul și bolile.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci luni!

În Lunea Sfântului Duh sunt câteva lucruri pe care nu ai voie să le faci. Tradiția din popor arată că nu ai voie să te cerți în această zi.

Se spune că cei care fac acest lucru vor fi „luați din Rusalii”. De Rusalii și încă nouă săptămâni nu se mai culeg miercuri pentru lecuirea anumitor boli.

ADVERTISEMENT

Tot de Rusalii se spune că nu au voie să mergi pe câmp pentru că este posibil să te întâlnești cu ielele și să te pedepsească. Nu ai voie să intri în vie sau pe lângă păduri ori fântâni. Dacă faci acest lucru te poți întâlni cu spiritele rele.

Tradiţii şi superstiţii pentru a doua zi de Rusalii

O tradiție respectată cu sfințenie este să fie duse la biserică frunze de nuc sau de tei care sunt simbolul limbilor de foc. Acestea trebuie sfințite și sunt ulterior împărțite credincioșilor.

ADVERTISEMENT

Se spune că în a doua zi de Rusalii este bine să purtăm în sân frunze de nuc sau de tei care au fost înainte sfințite la biserică.

De Rusalii la porțile cimitirelor trebuie întinse mese cu sticle de vin flori și colaci. Preotul satului vine și oficiază slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

Se mai spune că ramurile de tei sfințite la Rusalii ar trebui păstrate pe tot timpul verii pentru că pot fi folosite în ritualurile de alungarea grindinii.

Pe mai spune că cine lucrează de Rusalii va fi lovit de puterea ielelor, niște spirite rele. Copiii trebuie spălați pe picioare cu săpun de casă pentru a fi feriți de toate relele. Se împarte orez cu lapte dar și cireșe.

ADVERTISEMENT
Tags: