Life

Ce pensie avea Valeria Seciu? Marea actriță nu ducea lipsă de bani

Regretata Valeria Seciu primea o pensie impresionantă, marea actriță beneficiind și de indemnizațiile de merit UNITER.
06.09.2022 | 18:52
Ce pensie avea Valeria Seciu Marea actrita nu ducea lipsa de bani
Valeria Seciu încasa o sumă serioasă ca pensie și ca indemnizație de merit UNITER / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Actrița Valeria Seciu, după o lungă și obositoare luptă cu o boală nemiloasă, a încetat din viață astăzi, 6 septembrie 2022, la 83 de ani. Vedetă a teatrului și filmului românesc, Valeria Seciu beneficia și de o pensie impresionantă din partea statului român.

Valeria Seciu, pensie impresionantă! Actrița primea indemnizație de merit de la UNITER

Actrița Valeria Seciu a murit la 83 de ani. Pe numele ei adevărat Valeria Cotescu, regretata actriță era una dintre cele 153 de personalități ale lumii culturale românești care primea, lunar, indemnizație de merit din partea UNITER.

ADVERTISEMENT

Conform legii 118/2002 cu privire la indemnizațiile de merit, Valeria Seciu, după ce i-a fost analizată cu mare atenție activitatea în plan cultural, a primit o sumă ce reprezintă de 3 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi neimpozabil.

Acest lucru înseamnă că Valeria Seciu primea, doar de la UNITER, o sumă care se ridica la 7.650 de lei, lunar. Conform legii, suma necesară pentru achitarea indemnizaţiilor de merit se suportă de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Interesant este însă că, astăzi, la câteva minute după ce au anunțat decesul regretatei actrițe Valeria Seciu, cei de la UNITER au avut grijă să modifice și lista indemnizațiilor de merit pentru luna septembrie, eliminând-o pe regretata artistă din tabelul beneficiarilor.

Valeria Seciu câștiga bani și din drepturile de autor

Conform datelor obținute de FANATIK, Valeria Seciu beneficia și de sume importante de bani din drepturile de autor, atât pentru ea, cât și pe cele moștenite de la regretatul ei soț, Octavian Cotescu.

ADVERTISEMENT

La toate aceste sume, Valeria Seciu primea, ca actriță, după ce s-a pensionat, drepturi lunare bănești în valoare de aproximativ 2.500 de lei, regretata artistă ieșind la pensie după o carieră remarcabilă în lumea teatrului și filmului românesc.

La un calcul simplu, se poate observa că Valeria Seciu primea, lunar, în jur de 10.000 de lei, bani la care se adăugau drepturile de autor pe care le primea de la Credidam atât pentru ea, cât și pentru regretatul Octavian Cotescu.

ADVERTISEMENT

Valeria Seciu s-a stins din viață singură, la 83 de ani

După ce a rămas văduvă la doar 46 de ani, atunci când Octavian Cotescu se stingea din viață și o lăsa singură cu un copil de 17 ani, Valeria Seciu a mai primit o lovitură la începutul anilor 2000.

Mai exact, fiul ei, Alexandru Cotescu lua decizia să se călugărească la muntele Athos. Acum, el este părintele Daniil de la mănăstirea Vatopedu, acolo unde duce o viață în care, susține el, l-a descoperit pe Dumnezeu.

„Mama a primit cu bărbăție decizia mea. Mama a fost împăcată că am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiică,  copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”, explica, la emisiunea România, te iubesc!, Alexandru Cotescu, devenit părintele Daniil.

”El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligați să-și anunțe părinții de alegerea făcută, să-i lase liniștiţi”, spunea regretata Valeria Seciu, cu ani în urmă, pentru Revista Taifasuri.

ADVERTISEMENT