News

Ce pensie va primi Angela Merkel. Cancelarul se retrage după 16 ani în fruntea guvernului german

După aproape 16 ani ca șef al guvernului, cancelarul de 67 de ani nu va candida la alegerile parlamentare din septembrie.
14.08.2021 | 12:31
Ce pensie va primi Angela Merkel Cancelarul se retrage dupa 16 ani in fruntea guvernului german
ADVERTISEMENT

Angela Merkel va primi o pensie lunară de circa 15.000 de euro după ce îşi va încheia mandatul în fruntea guvernului federal, potrivit unui calcul efectuat de Asociaţia contribuabililor germani.

Organizația a anunțat vineri că drepturile la pensie provin din calitatea sa de membru pe termen lung în Bundestag și din perioada de ministru federal și cancelar.

ADVERTISEMENT

Ce pensie va primi Angela Merkel. Cancelarul se retrage după 16 ani în fruntea guvernului german

Drepturile la pensie sunt reglementate de lege. În ceea ce privește calitatea de membru în Bundestag, aceasta este reglementată de Legea deputaților, iar calitatea de membru al guvernului federal cade sub incidența Legii miniștrilor federali.

Potrivit articolului 20 din Legea deputaților, Angela Merkel, de exemplu, are dreptul la maximum 65% din indemnizația membrilor pentru aproximativ 31 de ani în Parlament. Cu toate acestea, diferitele beneficii de pensie sunt compensate între ele.

ADVERTISEMENT

La fel ca toți foștii cancelari și foști președinți federali, un politician CDU are, de asemenea, dreptul la o funcție. Un manager de birou, difuzoare, imprimantă și driver sunt, de asemenea, finanțate.

Cursa pentru succesor este complet deschisă

Cu șase săptămâni înainte ca cetățenii să fie chemați la urne pentru alegerile federale, nu există niciun candidat clar. Se pot imagina multe alianțe guvernamentale diferite.

ADVERTISEMENT

Alegerile se învârt în jurul succesorului Angelei Merkel. Conform sondajelor, nu este deloc sigur că funcția de cancelar va rămâne în mâinile creștin-democraților, care au numit cancelarul pentru 52 din cei 72 de ani de la fondarea Republicii Federale Germania în 1949, scrie The Weston Forum.

Într-un recent sondaj Forsa, CDU/CSU, în prezent cea mai puternică forță din țară, a scăzut la 23%. Prin comparație săptămânală, aceasta înseamnă o pierdere de trei ori și de la mijlocul lunii iulie, până la șapte puncte procentuale.

ADVERTISEMENT

La fel ca în majoritatea celorlalte sondaje, Verzii rămân al doilea cel mai puternic partid, înaintea social-democraților (SPD), a liberalilor (FDP), a populiștilor de dreapta AfD și Die Linke. În următorul parlament național, cel puțin trei partide vor trebui să își unească forțele pentru a obține majoritatea.

Actuala alianță dintre CDU/CSU și SPD nu a avut o majoritate de mult timp. Potrivit numerelor Chance, va fi posibilă o coaliție „Jamaica” (negru-galben-verde) a CDU / CSU, FDP și Verzi, un „semafor” de Verzi, SPD și FDP, o combinație de CDU / CSU, SPD și FDP sau o alianță de stânga a Verzilor și a Partidului Social Democrat și de stânga.

ADVERTISEMENT
Tags: