Sport

Ce prevede regulamentul după ce Sepsi – FCU Craiova a fost întrerupt pentru scandări rasiste și xenofobe. Rezultatul care ar urma să fie stabilit de comisii

Meciul Sepsi - FCU Craiova a fost întrerupt la jumătatea primei reprize din pricina scandărilor rasiste și xenofobe ale fanilor.
29.01.2023 | 17:36
Ce prevede regulamentul dupa ce Sepsi  FCU Craiova a fost intrerupt pentru scandari rasiste si xenofobe Rezultatul care ar urma sa fie stabilit de comisii
Andrei Chivulete a oprit partida Sepsi - FC U Craiova 1948 din pricina comportamentului ultrașilor. Foto: captură video
ADVERTISEMENT

Doar jumătate din prima repriză s-a jucat în Sepsi – FC U Craiova 1948. Andrei Chivulete a trimis echipele la cabine din pricina comportamentului ultrașilor. După 10 minute, jucătorii celor două echipe au revenit pe teren, însă, după sub un minut, arbitrul a decis să suspende definitiv partida din cauza faptului că fanii au continuat cu scandările.

Andrei Chivulete a respectat procedurile în astfel de cazuri

În cazul unor incidente în tribune sau al comportamentului nesportiv al fanilor, lucru consemnat la partida Sepsi Sf. Gheorghe – FCU Craiova 1948, regulamentul este clar. Speța a fost explicată de fostul arbitru internațional, Marius Avram, la Digi Sport Special.

ADVERTISEMENT

”În regulament, e specificată clar situația asta. Când aude arbitrul scandări xenofobe sau rasiste, trebuie să urmeze procedura în trei pași.

Pasul numărul unu, întreruperea jocului și anunțarea la stația de amplificare mesaje prin care să fie cerută oprirea scandărilor.

ADVERTISEMENT

Pasul numărul doi, oprirea pentru 10 minute a jocului și intrarea echipelor la vestiare, plus anunțarea la stație a consecințelor care vor apărea dacă scandările nu se opresc.

Pasul numărul trei, oprirea jocului. Chivulete a respectat toți cei trei pași.

Sunt convins că nu făcea lucrul ăsta dacă nu existau argumente solide. Presiunea pe arbitru este să mai închidă ochii sau, în cazul ăsta, urechile.

ADVERTISEMENT

Vorbim de foarte mult timp despre astfel de incidente. Astea sunt instrucțiunile de la UEFA. Era normal ca la un moment dat să se spargă și buba asta”, a declarat Marius Avram.

Ce prevede regulamentul

Cum meciul a fost oprit de arbitrul Chivulete, cazul va fi judecat de Comisia de Disciplină din cadrul FRF. Aceasta se va baz pe raportul întocmit de arbitru și de observatorul partidei, Octavian Goga.

ADVERTISEMENT

Echipa găsită vinovată pierde jocul cu 3-0. Pedeapsa poate să fie aplicată și în cazul formației gazdă dacă se va dovedi că și fanii lui Sepsi au fost vinovați în acest caz.

”În cazul unor incidente grave, regulamentul prevede că formația vinovată va pierde meciul prin forfait. Dacă se constată că și spectatorii celuilalt club au participat la aceste incidente grave, și celălalt club va pierde prin forfait.

Dar regulamentul spune clar, Comisia de Disciplină și Etică va sancționa clubul în mod corespunzător. Acest lucru poate să însemne că va pierde meciul cu 3-0 și sancțiuni. Probabil niște meciuri desfășurate fără spectatori.

Pot să meargă chiar mai departe. Dacă sunt recidiviști este posibil să fie sancțiuni chiar mai mare”, a precizat fostul arbitru Marius Avram.

Prima reacție a lui Cristiano Bergodi: ”E urât să se termine aşa un meci!”

Cristiano Bergodi, tehnicianul formației gazdă, spune că la meciurile echipei sale sunt mereu probleme. ”Ce pot să spun? N-am cuvinte, sincer. Îmi pare rău.

Unde mergem noi avem întotdeauna probleme. S-a întâmplat şi cu U Cluj, e o situaţie neplăcută. Ce pot să fac eu? Sunt înjurat întotdeauna de suporteri. Eu sunt profesionist. Eu nu sunt ipocrit, am vrut să continuăm să jucăm meciul.

Să înveţe ceva. Era mai bine dacă jucam în continuare acest meci, e o situaţie neplăcută în România. Eu am vorbit cu managerul lor, îl cunosc de mult timp.

E un regulament, arbitrul a oprit meciul. Măcar să se schimbe regulamentul… am fost sportiv, e urât să se termine un meci în aşa fel”, a declarat Cristiano Bergodi după joc.

Roland Niczuly, discurs vehement vizavi de scandările xenofobe: ”Pe cine să dăm afară din ţară? Am jucat pentru România!”

Roland Niczuly, portarul celor de la Sepsi, spune că el își dorea ca meciul să se joace. Însă a fost extrem de vehement la adresa comportamentului fanilor lui FCU Craiova la adresa echipei sale. Și spune că nu este un caz unic.

”S-au făcut eforturi mari. Cei de la Craiova au bătut drumul până aici, au făcut 7 ore. Este o situaţie neplăcută, sperăm să înveţe cineva din aceste lucruri. Suntem obişnuiţi cu situaţia asta.

Nu înţeleg nici eu pe cine să dăm afară din ţara asta. Judeţul Cosvana este în România. Am jucat pentru România în cupele europene, am făcut puncte pentru România.

Şi cu Universitatea Cluj am avut aceleaşi probleme. Ne aşteptam să se termine, mai ales că arbitrul a tras un semnal destul de clar. Ne-a trimis la vestiare şi speram să continue meciul.

Am vorbit între noi să rămânem concentraţi. Cred că cei de la Craiova au controlat meciul şi vorbeam între noi să jucăm mai bine. Din ce înţeleg eu, nu mai e cale de întors, vom lua cele 3 puncte.

Noi nu suntem vinovaţi pentru nimic, nici jucătorii Craiovei nu sunt vinovaţi de nimic. Nu am văzut nicăieri în lume scandări xenofobe.

Aaa, că ne înjură pe noi ca şi jucători, nu ne deranjează. Nici azi scandările xenofobe nu ne-au deranjat, dar domnul arbitru a luat decizia asta”, a spus Roland Niczuly, la digisport.ro

 

 

 

ADVERTISEMENT