Life

Ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu după ce au fost executați. Unde au ajuns, de fapt

Ce au pățit trupurile neînsuflețite ale soților Ceaușescu după ce au fost împușcați. În ce loc au fost duse pe 25 decembrie 1989.
29.04.2023 | 09:58
Ce sa intamplat cu cadavrele sotilor Ceausescu dupa ce au fost executati Unde au ajuns de fapt
Ce au pățit trupurile neînsuflețite ale soților Ceaușescu după ce au fost împușcați. În ce loc au fost duse. Sursa foto: evenimentulistoric.ro
ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu cadavrele fostului președinte din perioada comunistă și a soției sale după ce au fost executați. Unde au ajuns, de fapt. Un procuror militar a elucidat misterul la mai bine de 30 de ani de la Revoluție.

Ce au pățit trupurile neînsuflețite ale soților Ceaușescu după ce au fost împușcați. În ce loc au fost duse

Cătălin Ranco Pițu, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a dezvăluit ce au pățit trupurile neînsuflețite ale soților Ceaușescu după ce au fost împușcați la Târgoviște.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena au fost înfășurați în două foi de cort la scurt timp după ce au fost asasinați. Crima s-a produs la doar 5 minute după ce a fost pronunțată sentința de condamnare la moarte.

La lăsarea întunericului cadavrele au ajuns cu un elicopter în baza Ghencea, unde au fost lăsate în paza unui militar care a plecat. Acestea au ajuns să stea lângă aparatul de zbor până în dimineața zilei de 26 decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

„Protagoniștii procesului, în frunte cu generalul Stănculescu, au plecat liniștiți să mănânce și să bea un pahar de vin, fiind seara de Crăciun, dovedind foarte mult sânge rece, pentru că tocmai veniseră de la executarea unei crime, practic.

Și nu era vorba de oricine, ci de cei care le fuseseră șefi până cu câteva zile înainte. I-au omorât pe cei pe care i-au slujit cu devotament. I-au trădat și i-au omorât pentru a nu le produce pagube în cazul unui proces adevărat.

ADVERTISEMENT

A fost și un episod – să-i spunem haios – cu pierderea acelor două ”colete”. Nu a fost nimic misterios, cadavrele înfășurate în foi de cort au rămas acolo unde au fost lăsate și, odată cu venirea dimineții, s-a făcut lumină.

Au fost regăsite, duse la IML și îngropate în prezența lui Gelu Voican Voiculescu și a altora”, a declarat procurorul militar șef pus în funcție în martie 2020, în emisiunea Culisele Justiției, scrie dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Nicolae și Elena Ceaușescu, proces de fațadă

Nicolae și Elena Ceaușescu au avut un proces de fațadă chiar în ziua de Crăciun. Decizia de judecare în instanță a durat aproximativ o oră și jumătate și s-a încheiat la 14:45 când a fost emisă sentința la moarte.

Cinci minute mai târziu pedeapsa era aplicată, cuplul dicatorial fiind legat la mâini. Execuția a avut loc în curtea garnizoanei din Târgoviște și abia a doua zi trupurile neînsuflețite au fost mutate la morga Spitalului Militar Central.

Înmormântarea soților Ceaușescu s-a produs în mare secret, la Cimitirul Ghencea. În 1989 Nicolae și Elena Ceaușescu erau în morminte separate, la circa 20 de metri unul față de celălalt. În 2010 când au fost deshumați au fost mutați împreună.

ADVERTISEMENT