News

Ion Iliescu, singurele declarații despre procesul soților Ceaușescu: ”Scena execuției este abominabilă”. Cum au dispărut cadavrele

Ion Iliescu și-a asumat organizarea procesului în urma căruia Nicolae Ceaușescu a fost condamnat și executat, pe 25 decembrie 1989.
05.02.2023 | 07:30
Ion Iliescu singurele declaratii despre procesul sotilor Ceausescu Scena executiei este abominabila Cum au disparut cadavrele
Ion Iliescu și-a asumat procesul soților Ceaușescu, la capătul căruia cei doi au fost executați / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a vorbit foarte rar despre relația lui cu Nicolae Ceaușescu, dar și despre moartea acestuia. Fostul dictator a fost condamnat la moarte și executat în seara de Crăciun a anului 1989, după un proces organizat de un complet de judecată pe care soții Ceaușescu nu l-au recunoscut ca fiind legal.

Ion Iliescu a apărut în fața unei comisii senatoriale

Execuția lui Nicolae Ceaușescu nu a fost niciodată analizată din punct de vedere legal și nici nu este cuprinsă în dosarul Revoluției, retrimis anul trecut în instanță.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu este inculpat în acest dosar, iar rechizitoriul cuprinde câteva fragmente din declarațiile date de fostul președinte în fața comisiei senatoriale ”Decembrie 1989”.

Audierea a avut loc pe 16 decembrie 1994, iar din comisie au făcut parte: Valentin Gabrielescu (președinte), Mircea Vîlcu, Ilie Plătică-Vidovici, Șerban Săndulescu, Gheorghe Răboacă, Ioan Pop, Victor Apostolache, Sergiu Nicolaescu și Adrian Popescu-Necești.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a avut parte de o atitudine mai mult decât binevoitoare din partea membrilor comisiei, care nu i-au pus întrebări care să-l pună în dificultate. De exemplu, în timpul audierii, Valentin Gabrielescu, purtător de cuvânt al PNȚCD (principalul partid de opoziție) și-a manifestat admirația față de Iliescu și i-a transmis că se poate baza pe sprijinul partidului său la viitoarele alegeri.

Tot atunci, Sergiu Nicolaescu a propus ”o amnistie” pentru toate faptele care privesc revoluția română, pe motiv că, astfel, cei care au fost implicați în evenimente ar avea curaj să vorbească.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu: ”Ceaușescu putea fi linșat de populație”

La începutul audierii, Ion Iliescu a ținut să lămurească, din proprie inițiativă, problema executării fostului dictator.

”Din ceea ce ne-a explicat generalul Stănculescu, era o unitate (unitatea militară din Târgoviște unde erau reținuți soții Ceaușescu, n.r.) cu efective puţine şi exista temerea comandantului unităţii, în circulaţia aceea de zvonuri de tot felul, că oricând este posibil un atac al unui desant care să-i elibereze pe Ceauşescu.

ADVERTISEMENT

Sau putea să fie posibilă şi o pătrundere a populaţiei în unitate, dacă afla de Ceauşescu, şi linşarea lui fizică. Pornind mai ales de la considerentul că o decizie din acest punct de vedere poate să rezolve problema-cheie, curmarea sacrificiilor de vieţi umane, după o mică deliberare, într-un cadru restrâns, am acceptat ca să se constituie Curtea respectivă. Mazilu, ca jurist, a formulat propunerea, împreună cu Procuratura şi Tribunalul Suprem.

Generalul Stănculescu a primit misiunea să se ocupe de organizarea propriu-zisă a deplasării juriştilor şi organizarea procesului. Din partea CFSN l-am mandatat pe Gelu Voican şi pe Virgil Măgureanu să însoţească delegaţia respectivă la proces. Se cunoaşte, deci procesul, sentinţa”, a explicat Ion Iliescu în fața comisiei senatoriale.

Dispariția cadavrelor soților Ceaușescu

Iliescu a vorbit și despre dispariția cadavrelor soților Ceaușescu, după ce acestea au fost aduse la București de generalul Stănculescu, cel care primise această sarcină. Fostul președinte susține că mașina în care se afla generalul a fost atacată pe drumul de la Târgoviște și că s-a temut că înregistrarea care atesta moartea fostului dictator ar fi putut să dispară.

 ”Apoi, a fost problema casetei. Era singurul document care vorbea despre acest proces. A fost şi un moment dramatic. În noaptea aceea, când s-a întors generalul Stănculescu, la un moment dat au dispărut cele două cadavre. Stănculescu, în mod firesc, intrase în panică. De fapt, cineva le deplasase la un loc mai ferit, după coborârea din elicopter. Şi apoi, maşina cu care el a venit spre MApN a fost lovită de câteva gloanţe”, a mai povesit Ion Iliescu.

Caseta cu procesul a fost furată

Acesta a mai explicat că difuzarea casetei la televiziunea națională reprezenta o prioritate, pentru că ar fi pus capăt luptelor din stradă. Pe de altă parte, înregistrarea a fost modificată într-un laborator MApN asupra căruia se trăgea.

”Era, în primul rând, apariţia figurilor celor care au făcut parte din completul de judecată – procuror, avocat – şi cei care au asistat şi asigurarea securităţii lor; deci, aceste scene trebuiau eliminate din casetă, din film. Şi, al doilea, scena execuţiei, care era abominabilă. Să vezi cadavrele acelea însângerate. Am considerat că  pentru populaţie nu e bine să fie prezentate şi s-a făcut o variantă prescurtată, eliminând aceste scene”, a mai mărturisit fostul președinte, potrivit scrise de el, ”Revoluția trăită”.

Iliescu spune că, în cele din urmă, caseta cu o variantă ”mai completă” a fost furată și a fost difuzată de francezi. El a arătat că ”viața a demonstrat că procesul a fost necesar” și că din punct de vedere politic ar fi fost mult mai bine să se fi organizat un proces ”în condiții normale”.

Ion Iliescu spunea că nu știe cine au fost teroriștii

În 1994, Ion Iliescu spunea că nu știe cine au fost teroriștii pentru că a preferat ”să nu se amestece” în anchetă. El a spus că, inițial, a crezut că cei care au tras au fost ”profesioniști care au aparținut securității” dar și ”acțiuni externe”, dar că nu are suficiente argumente pentru o concluzie definitivă.

”Dacă dumneavoastră veți avea mai multe (argumente, n.r.) ar fi foarte bine. Dacă Procuratura va avea mai multe elemente, de asemenea”, a mai declarat Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT