News

Ce s-a întâmplat cu chestorul Dan Fătuloiu cu puțin timp înainte să moară. Motivul pentru care a fost chemat în fața judecătorilor

Dan Fătuloiu, fostul șef al Poliției Române, s-a stins pe 9 octombrie 2022, la 66 de ani, după ce a suferit un infarct. Recent, Fătuloiu a avut probleme în justiție.
11.10.2022 | 16:54
Ce sa intamplat cu chestorul Dan Fatuloiu cu putin timp inainte sa moara Motivul pentru care a fost chemat in fata judecatorilor
Dan Fătuloiu, fostul șef al Poliției București, a fost parte într-un dosar de la Judecătoria Topoloveni Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Chestorul Dan Fătuloiu a condus Poliția Română doi ani și jumătate, între ianuarie 2005 și august 2007. El a decedat în seara zilei de 9 octombrie, în urma unui infarct, după cum a anunțat Pro TV, la o săptămână după nunta fiului său. Ultima perioadă din viața lui Fătuloiu a fost destul de stresantă, din cauza unui proces în care a fost urmărit penal.

Dan Fătuloiu a fost urmărit penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Conform informațiilor FANATIK, Dan Fătuloiu a figurat ca intimat într-un dosar înregistrat la Judecătoria Topoloveni, în care petent a fost Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, orașul în care locuia. Fătuloiu a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 342 alineat 6 din Codul penal. Acest articol se referă la „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Dan Fătuloiu, la alineatul 6 al articolului este incriminată „nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, conform Codului penal.

Pe 13 septembrie 2022, judecătorii i-au dat o veste bună lui Dan Fătuloiu, confirmând renunțarea la urmărirea penală formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, potrivit dosarului consultat de FANATIK. Procesul fusese deschis de Parchet în anul 2020.

ADVERTISEMENT

“În temeiul art. 318 alin. (15) C.proc.pen., confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală faţă de suspectul F. D. V. în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii prev. de art. 342 alin. 6 Cod penal, dispusă prin Ordonanţa din data de 20.06.2022 în dosarul nr. 1058/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni. În temeiul art. 275 alin. (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.”, se arată în decizia judecătorilor.

Numele lui Dan Fătuloiu apare într-un dosar de “confiscare specială”

La trei zile după această sentință, pe 26 septembrie 2022, la Judecătoria Topoloveni s-a mai înregistrat un dosar, al cărui obiect este “confiscare specială”. La fel ca în dosarul precedent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni figurează ca “petent”, iar Dan Fătuloiu ca “intimat”. Primul termen al procesului a fost fixat pentru 25 octombrie 2022, dar decesul lui Fătuloiu va face ca judecarea cauzei să se suspende de drept.

ADVERTISEMENT

Până să fie numit în funcția de șef al Poliției Române, Fătuloiu a fost inspector șef la Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița (între 1994 și 1997), apoi a ocupat aceeași funcție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița (din 1997 și până în 2000). Ascensiunea lui Dan Fătuloiu a continuat, astfel că în 2000 a devenit șef al Poliției Capitalei.

În 2004, Dan Fătuloiu a fost numit director-adjunct al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Apoi a avansat ca șef al Poliției Române, funcția sa fiind aceea de inspector general. Din 2007, Fătuloiu a fost numit șef al Biroului atașatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii, cu funcție de ministru-consilier.

ADVERTISEMENT

Dan Fătuloiu a fost denunțător în dosarul „Mită la Interne”

Dan Fătuloiu a fost demis în noiembrie 2010, după ce numele său a apărut în dosarul „Mită la Interne”, în care au fost implicați afaceristul Cătălin Chelu și trei asociați ai săi. Chelu a fost acuzat de dare de mită și cumpărarea influenței, în timp de asociații acestuia au fost acuzați de complicitate la infracțiunea de dare de mită.

Cei patru au fost judecați pentru că au încercat să-l mituiască pe Dan Fătuloiu, tentativa și flagrantul fiind organizate chiar în curtea Ministerului de Interne. Cătălin Chelu a fost acuzat că i-a promis lui Dan Valentin Fătuloiu suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să “îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia”.

Dan Fătuloiu a fost denunțător în acest dosar. În septembrie 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Cătălin Chelu la 6 ani de închisoare cu executare. Niţache Ştefan Badea a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Gabriel Constantinescu şi Cristi Antonel Bunu au fost condamnați la câte şase luni de închisoare cu suspendare. În noiembrie 2013, Dan Fătuloiu a ieșit la pensie.

ADVERTISEMENT