Life

Ce să faci de Dragobete ca să-ți găsești dragostea adevărată. Obiceiul de pe vremea bunicilor care se păstrează și azi

Care este tradiția din moș-strămoși ce se ține de Dragobete și în ziua de astăzi. Are legătură cu iubirea reală și sinceră.
23.02.2024 | 14:21
Ce sa faci de Dragobete ca sati gasesti dragostea adevarata Obiceiul de pe vremea bunicilor care se pastreaza si azi
Care este tradiția din moș-strămoși ce se ține de Dragobete și în ziua de astăzi. Are legătură cu iubirea reală și sinceră. Sursa foto: doxologia.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce să faci de Dragobete ca să-ți găsești dragostea adevărată. Obiceiul de pe vremea bunicilor care se păstrează și azi. Dragobete este zeul tinereții, al veseliei și al iubirii, având origini străvechi și multe superstiții.

Care este tradiția din moș-strămoși ce se ține de Dragobete și în ziua de astăzi. Are legătură cu iubirea reală și sinceră

Care este tradiția din moș-strămoși ce se ține de Dragobete și în ziua de astăzi. Are legătură cu iubirea reală și sinceră, sărbătoarea având o simbolistică bogată şi interesantă. Data de 24 februarie anunță începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii.

ADVERTISEMENT

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini foarte vechi. Personajul este preluat de la vechii greci și transformat mai târziu într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Se pare că Dragobete (numit Cap de primăvară, Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor) este fiul babei Dochia.

Băiatul femeii era un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea toate femeile care ieșeau în calea sa. A rămas până în momentul de față un simbol suprem al dragostei autohtone. În trecut, tinerii se îmbrăcau în straie frumoase în această zi importantă.

ADVERTISEMENT

Aceștia obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în buchețele cele dintâi flori ale primăverii. Un alt obicei păstrat de Dragobete spune că la orele prânzului fetele obișnuiau să pornească în fugă către sat, iar băieții le alergau pentru a le prinde și să le sărute.

„Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc și sărutul considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi. Înspre seară, logodna urma să fie anunțată comunității satului și membrilor familiei.

ADVERTISEMENT

Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an. Ei vor avea parte de belșug, fiind feriți în schimb de boli și febră”, a mărturisit Sorin Mazilescu, cercetător etnografic din Argeș, scrie adevarul.ro.

Importantă nu era prinderea fetei, ci faptul că accepta să se lase prinsă și sărutată. Acela era momentul care anunța logodna perechii respective. Ulterior, sătenii se adunau în sat pentru a se bucura de alegerile tinerilor.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu cei care nu țin Dragobetele

Dragobetele aduce și foarte multe superstiții, specialiștii transmițând că cei care nu țineau sărbătoarea erau pedepsiți pentru a nu iubi în anul respectiv. Această credință străveche a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe „Dragobetele sărută fetele!”.

În data de 24 februarie fetele trebuie neapărat să se întâlnească cu persoane de sex masculin. În cazul în care nu țin cont de această tradiție nu vor avea, de asemenea, parte de iubire până la finalul anului în curs.

Totodată, tinerele își pot pune busuioc sub pernă în noaptea de dinaintea sărbătorii pentru a-și visa ursitul. În unele sate se credea că domnișoarele care ating un bărbat dintr-o localitate învecinată vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

„Este obligatoriu ca în această zi bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi, căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic.

Atât băieții, cât și fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în aceasta zi”, a mai spus Sorin Mazilescu, pentru aceeași sursă.

ADVERTISEMENT