Life

Ce să nu faci niciodată dacă ții post. Regulile esențiale prezentate de medicul Tudor Ciuhodaru

Greșelile pe care să nu le faci niciodată atunci când ții post. Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit care sunt cele cinci reguli esențiale.
05.12.2023 | 21:19
Ce sa nu faci niciodata daca tii post Regulile esentiale prezentate de medicul Tudor Ciuhodaru
Regulile pe care trebuie să le respecți dacă ții post. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit care sunt regulile esențiale pe care trebuie să le respecți atunci când ții post. Explicațiile țin de educația pentru sănătate. Care sunt riscurile la care se expun cei mai mulți oameni.

Ce greșeli să nu faci atunci când ții post

În acestă perioadă, mulți creștini țin postul Crăciunului, însă medicul Tudor Ciuhodaru a oferit și câteva avertizări. Medicul a dezvăluit că oamenii se expun la mai multe riscuri atunci când aleg să nu mai consume anumite alimente.

ADVERTISEMENT

Iar problemele sunt cu atât mai mari pentru cei care nu-și permit să țină un regim potrivit din cauza prețurilor ridicate pe care  le au produsele de post. „Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

 Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.

ADVERTISEMENT

Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook despre riscurile la care se expun cei care țin post.

Cele cinci reguli esențiale

Astfel, un regim alimentar echilibrat trebuie să respecte cinci reguli esențiale. Acesta ar trebui să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete.

ADVERTISEMENT

Totodată, chiar și în perioadele de post, meniul trebuie să fie adaptat la nevoile organismului din punct de vedere caloric, ba chiar suplimentat în cazul efortului fizic intens sau în sarcină.

Însă, o altă regulă cu privire la regimul alimentar corect dezvăluită de medicul Tudor Ciuhodaru este aceea că nu trebuie să „depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii: ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole”. 

ADVERTISEMENT

În plus, în post, oamenii trebuie să țină cont „de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii)” și  „să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile”. 

ADVERTISEMENT