Ce să pui în ciorba de burtă ca să iasă foarte gustoasă. Ingredientul secret al gospodinelor pricepute, mai ales într-o anumită regiune din România. De acum înainte nu vei trece cu vederea calitățile pe care le are acesta.
Care este produsul care nu trebuie să lipsească din ciorba de burtă și o face savuroasă. E folosit de gospodinele desăvârșite, în special în bucătăriile din Moldova. Femeile de aici adaugă în oală un condiment neașteptat.
Ele obișnuiesc să folosească de fiecare dată o plantă care are numeroase beneficii în organismul uman. Aceasta este bogată în vitamine și substanțe minerale, fiind ideală în sezonul rece pentru a întări imunitatea.
Mai exact, ingredientul secret care nu lipsește din ciorba de burtă este usturoiul. Condimentul nu se adaugă oricum, ci întreg, adică cu tot cu coajă. Bineînțeles, leguma se spală foarte bine înainte de a fi folosită.
Se pune în oală împreună cu legumele și fâșiile de burtă. Preparatul tradițional culinar, care este pregătit frecvent de gospodinele din țara noastră, va avea un gust cu totul aparte, care va fi pe placul tuturor, de la mic la mare.
Ciorba de burtă nu este un preparat care să se facă greu, ci dimpotrivă. Majoritatea femeilor din România obișnuiesc să folosească ingrediente simple și la îndemâna tuturor. Printre ele se află: 1 kg burtă de vacă sau viţel și 2 kg ciocănele şi picioare de vacă.
De asemenea, mâncarea mai trebuie să conțină 500 grame zarzavat supă (2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci), 200 ml smântână, 200 ml oţet, 2 ouă, 1 căpăţână mare usturoi, sare și piper și o legătură de leuștean.
Ciocănelele și picioarele de vacă se pun la fiert în 5 litri de apă într-o oală încăpătoare. Burta se spală și se taie bucăți sau fâșii, în funcție de preferințele fiecărei gospodine. Grăsimea și pielița se curăță și se freacă cu mălai și puțin oțet.
Bucățile de burtă se adaugă peste carne și se pune o lingură de bicarbonat de sodiu. Se stinge focul de la aragaz și se lasă oala acoperită până a doua zi dimineața astfel încât acidul să iasă din fibre. A doua zi se pun din nou la fiert timp de 3 ore.
După această perioadă ciocănelele și picioarele se scot din apă și se dezosează. Se spală, se curăță și se toacă morcovii, păstârnacul și ceapa, care se adaugă apoi în oala cu burtă. La acest pas se pune usturoiul cu tot cu coajă, spălat bine.
Întregul amestec mai trebuie să fiarbă aproximativ o oră. Cele două ouă se separă, iar gălbenușurile se freacă cu o lingură de sare, smântână și puțină zeamă răcită din oală. La final se adaugă în vas acest amestec și se condimentează ciorba de burtă.
Preparatul culinar se servește cu pătrunjel verde tocat mărunt sau cu fâșii de gogoșari în oțet. Ciorba de burtă este delicioasă și savuroasă dacă se consumă imediat ce a fost luată de pe foc și s-a răcit suficient pentru a fi mâncată.