News

Ce salariu câștigă un grefier în 2023. Suma de bani primită lunar de la stat nu e foarte mare

Grefierii se numără printre funcționarii ale căror salarii debutează în jurul sumei de 1.000 de euro. Cresc in funcție de vechime
20.03.2023 | 20:34
Ce salariu castiga un grefier in 2023 Suma de bani primita lunar de la stat nu e foarte mare
Grefierii sunt funcţionari în cadrul Ministerului Justiţiei Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Funcționari în cadrul instituțiilor Ministerului Justiției, grefierii au un rol important în soluționarea cazurilor ajunse la diferite instanțe. Potrivit legislației care reglementează profesia de grefier, acesta are rolul de a îmbunătăți calitatea actului juridic și de a sprijini judecătorii în activitatea lor.

Cât poate câștiga lunar un grefier

Profesia este reglementată prin Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete, cu modificările ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Grefierii se ocupă, printre altele, cu întocmirea actelor procedurale.

ADVERTISEMENT

În general salariul lunar al unui grefier este mai mare de 5.000 lei net. Acesta se mai bucură și de beneficii precum asistență medicală gratuită atât pentru angajat, cât și pentru soț/soție și copiii minori  sau locuință de serviciu, în cazul în care nu deține o proprietate personală, ori plata chiriei.

În funcție de vechime sau studii salariul crește. Conform declarațiilor de avere care se regăsesc pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim-grefier în cadrul Curții Supreme a realizat într-un an câștiguri salariale de 76.867 de lei, adică un venit lunar de aproximativ 6.400 de lei net, relatează observatornews.ro. Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier, aceeași persoană a câștigat 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

La Curtea de Apel București, un grefier a câștigat într-un an, potrivit declarației de avere din iunie 2019, 73.933 de lei, adică un salariul de aproximativ 6.100 de lei net pe lună.

Potrivit publicației citate, în cazul unui grefier cu o vechime mai mare de 20 de ani, vorbim despre un salariu cuprins intre 4.561 si 5.110 lei lunar, iar daca vorbim despre un grefier cu aceeași vechime, dar cu studii superioare, încadrat în treapta I, vorbim despre un salariu cuprins intre 5.008 si 5.417 lei.

ADVERTISEMENT

Dacă ne uităm la remunerațiile pentru funcțiile de conducere, observăm că grefier-șef serviciu cu studii medii câștigă 7.019 lei, iar pentru funcțiile de grefier-șef secție sau prim-grefier sau grefier-șef, grefier-arhivar șef ori grefier-șef cabinet salariul lunar este de 7.546 de lei. De asemenea, un grefier-sef serviciu sau grefier-sef arhivar cu studii superioare câștigă 9.476 de lei.

Cum poți să ajungi grefier?

Dacă o persoană își dorește să devină grefier trebuie să treacă printr-un concurs pentru a se califica pe un post scos la concurs de parchete și instanțe de judecată. Sunt mai multe tipuri de grefieri, toate definite şi reglementate legal: grefieri de şedinţă, statisticieni, documentarişti, arhivari şi registratori.

ADVERTISEMENT

O a doua modalitate este urmarea cursurilor Școlii Naționale de Grefieri. După absolvirea absolvi cursurilor o persoană poate fi repartizată pe posturile vacante de la instanțe sau parchete. Cursurile durează șase luni, pentru cei care au studii superioare în domeniul juridic, și un an, pentru cei care nu au studii superioare.

ADVERTISEMENT
Tags: