News

Ce șanse au PNL și PSD la Primăria Capitalei cu medicul Cătălin Cîrstoiu. „Nu pare o candidatură pentru victorie”. Ce va decide lupta în trei pentru PGMB

Alianța PNL-PSD pare decisă să susțină candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei, sperând că acest poate împăca electoratele celor două partide
18.03.2024 | 16:27
Ce sanse au PNL si PSD la Primaria Capitalei cu medicul Catalin Cirstoiu Nu pare o candidatura pentru victorie Ce va decide lupta in trei pentru PGMB
La Primăria Capitalei se conturează o luptă în trei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unii analiști politici sunt de părere că alegerea medicului Cătălin Cîrstoiu drept candidat al PNL-PSD pentru Primăria Capitalei, o decizie confirmată luni dimineața de mai multe surse pentru FANATIK, este alegerea rațională pentru cele două partide. Aceștia sunt de părere că un medic cu CV-ul și profilul managerului Spitalului Universitar are cele mai multe șanse să împace cele două electorate, PNL și PSD, având astfel cele mai bune șanse în lupta directă cu Nicușor Dan. Pe de altă parte, potrivit altor voci, medicul Cîrstoriu este un profesionist cu o slabă notorietate, iar cele două luni până la alegerile din iunie nu reprezintă un timp suficient pentru a-i asigura o victorie în alegeri. Alte necunoscute în aceste alegeri sunt însă candidatura lui Piedone și chiar o posibilă candidatură independentă a Gabrielei Firea.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, alegerea rațională pentru PNL-PSD

Dacă săptămâna trecută PNL și PSD păreau decise să meargă cu proprii candidați la alegerile pentru Primăria Capitalei, cel puțin la nivel declarativ, potrivit surselor FANATIK, cele două mari partide par decise să-l susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu. Practic, PNL și PSD vor pune capăt astfel a săptămâni întregi de căutări pentru un candidat comun, în condițiile în care, așa cum au arătat calculele politice, niciuna dintre cele două conduceri – a PNL și a PSD – nu și-au dorit un om politic din partid pentru această cursă.

ADVERTISEMENT

Astfel, chiar dacă săptămâna trecută PNL părea decis să meargă pe mâna lui Sebastian Burduja, reprofilat acum în candidat pentru Sectorul 1, iar PSD pe mâna Gabrielei Firea, candidatul anunțat încă de acum patru ani, cele două partide au convenit să meargă pe un independent. Analiștii politici sunt de părere că aceasta pare să fie alegerea rațională, medicul Cîrstoiu având profilul candidatului ce poate aduna cel mai mult de la ambele electorate, și PSD și PNL, lucru pe care un om politic nu l-ar fi putut face.

„Este un gest rațional. Asta pentru că, în primul rând, candidatul acestei coaliții PNL-PSD trebuie să obțină voturile electoratului atât de stânga cât și de dreapta. Și aveau nevoie de un profil care să fie în stare să adune voturi din ambele zone, și din stânga și din dreapta. De asemenea, aveau nevoie de un profil care să se opună principalului om din curs, adică împotriva lui Nicușor, și aveau nevoie să-i opună acestuia un profil de rang egal: un intelectual, un manager care să poată intra în lupta directă cu Nicușor Dan și să aibă minim aceleași calități, pentru că electoratul bucureștean este unul mai informat.

ADVERTISEMENT

Atunci, trebuia să găsești un candidat cu calitățile necesare. Doctorul Cîrstoiu, fiind manager, fiind un intelectual, poate recupera voturile liberalilor care se duceau spre actualul primar și poate intra și în bazinul PSD. Deci, vorbim de o alegere rațională care pleacă, din punctul meu de vedere, de la principiul să poată aduna voturi din toate zonele. În cazul în care PNL-PSD mergeau cu un candidat politic, ori Firea sau Burduja, acesta nu putea strânge și de pe stânga și de pe dreapta”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Cristian Hrituc.

În contextul în care cele două partide au cea mai mare cotă a electoratului din Capitală, principala problemă va fi capacitatea acestui candidat de a uni electoratele celor două partide, a mai subliniat acesta.

ADVERTISEMENT

„Vom avea o luptă în trei și extrem de important va fi lansarea, cine cu cine se va bate, și cine cu cine își va asigura voturile, pentru că dacă ne uităm, PNL-PSD pleacă de la un bazin electoral de 45% în Capitală, iar ei trebuie să adune cât mai multe voturi din acest bazin. Principala problemă a PNL și PSD este fix aceeași: sunt două electorate ce au fost în război ani la rândul, și atunci poate să existe acea reacție adversă, de a nu susține aceeași candidați”, a mai declarat Cristian Hrituc, pentru FANATIK.

Un candidat fără notorietate

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat luni că, din sondajele care au fost făcute până acum, reiese că medicul Cîrstoiu se bucură de „un anumit grad de notorietate”, fără a da alte detalii. ”Sunt convins că toată lumea a auzit de Spitalul Universitar şi de managementul de la spital”, a mai spus fostul premier.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, alți analiști politici sunt de părere că deși managerul de la Universitar poate avea profilul acceptat de cele două electorate, medicul Cîrstoiu este departe de a fi candidatul cu notorietatea necesară pentru a câștiga alegerile de la Primărie. Consultantul politic Adrian Zăbavă spune chiar că nu putem vorbi de „o candidatură pentru victorie” și că singura șansă a acestuia ar putea sta în forța electorală a celor două mari partide.

„Cred că domnul Cîrstoiu nu are nici pe departe notorietatea necesară unui candidat care să câștige Primăria Capitalei. Deci, practic atuul care ar putea să-l facă pe acesta primar general e puterea celor două partide. Practic, doar așa el ar putea câștiga această cursă. E însă aproape imposibil să crești notorietatea cuiva într-un termen atât de scurt astfel încât să ai un candidat victorios. E practic cineva aproape necunoscut. Nu cred că domnul Cîrstoiu ar putea să sară de 10%, nu cred că are 10% notorietate. Ceea ce înseamnă că pentru victoria lui strategia celor două partide este de a se mobiliza politic”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Și acesta este de părere că această candidatură a fost croită pe numitorul comun al celor două electorate, candidatul care să fie cel mai puțin respins de către acestea, însă victoria medicului ar sta mai mult în forța celor două partide în acest moment.

„Probabil că profilului doctorului Cîrstoiu a fost cel mai aproape, în ce au testat în acele sondaje, de profilul acelui candidat care nu e respingător nici pentru electoratul PNL și nici pentru cel PSD, ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu candidații politici, Firea, Burduja sau altcineva. Sau ceea ce s-ar fi putut întâmpla în cazurile oamenilor de afaceri luați în calcul. Mă îndoiesc că Șucu, Ostahie sau oricine altcineva ar fi fost nume vandabile pentru electoratul PSD. Rămâne de văzut, dar la o primă vedere nu pare o candidatură pentru victorie”, a mai declarat analistul, pentru FANATIK.

Candidatura lui Piedone, scenariul pentru PNL-PSD

Zilele trecute, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a exclus categoric o susținere pentru candidatura lui Popescu Piedone la PGMB. „Ce vă pot cu certitudine, atât Partidul Social Democrat, cât şi Partidul Naţional Liberal, nu vor susţine candidatura domnului Piedone”, a declarat acesta. Însă, în ciuda acestor declarații, un scenariu alternativ este acela că atât PNL cât și PSD ar fi mulțumite să-l vadă pe Piedone primar, iar susținerea unui candidat independent, pe profilul lui Nicușor Dan, așa cum este medicul Cîrstoiu, are exact rolul de a rupe voturi de la acesta și de a asigura astfel victoria lui Piedone. Ar fi practic o repetare a scenariului din 2008, atunci când Sorin Oprescu a câștigat Primăria Capitalei ca independent, iar Cristian Diaconescu era candidatul oficial al social-democraților.

Sociologul Cristian Hristuc nu aderă însă la acest narativ, susținând că cele două mari partide nu au cum să ajungă la mâna micului partid al lui Dan Voiculescu și să-i confere acestuia tot mai multă putere. De altfel, nu trebuie ignorat faptul că, în 2008, Sorin Oprescu era deja un politician cu o foarte mare notorietate, fost viceprimar, senator, vicepreședinte PSD și un apropiat al liderului Ion Iliescu, aspecte ce-i lipsesc candidatului Cătălin Cîrstoiu acum, în ciuda relației de rudenie cu Traian Băsescu.

„Nu cred în narativul ăsta, că Ciolacu și Ciucă și-ar dori în Capitală un primar de la partidul lui Dan Voiculescu. Nici pe Ciolacu, nici pe Ciucă nu-i văd cu apetență mare către Piedone, și din punctul meu de vedere, la ce se vede, Piedone nu e un candidat PSD, e un candidat PUSL, partidul care-l are în spate pe Dan Voiculescu.Cred că ei au nevoie de alt profil, nu de Piedone, și cred că încearcă un pic să se rupă și de relația cu Voiculescu, care a șantajat, care tot timpul a băgat sula în coaste PSD-ului ca să obțină locuri în Parlament, în PE, etc. E și o distanțare față de politica lui Voiculescu.

Cred că dacă cele două partide îl vor susține pe doctorul Cîrstescu, problema va fi cum vei face ca militanții și electoratul să înțeleagă că varianta propusă de conducerile partidelor e mai bună decât Piedone, care este până la urmă un primar cu o puternică susținere în rândul electoratului social-democrat”, a mai declarat sociologul Cristian Hrituc, pentru FANATIK, subliniind că, în actualul context, candidatura lui Piedone este mai degrabă o piedică pentru cele două partide. De altfel, acesta din urmă a intrat luni în acest joc cu o declarație halucinantă, vorbind de lunetiști care-l urmăresc și amenințări primite pentru a se retrage din cursa electorală.

„Piedone rupe din electoratul PSD, asta e clar, și va și un prim test să vedem cât de fidel a rămas electoratul PSD. Dacă ne uităm în istorie, tot timpul electoratul PSD era considerat electoratul cel mai loial partidului”, a mai adăugat acesta.

La fel, consultantul Adrian Zăbavă este de părere că liderul PUSL va rupe atât din electoratul PSD cât și din cel al AUR, însă subliniază că o altă necunoscută va fi reacția Gabrielei Firea, din partea căreia nu poate fi exclusă o candidatură independentă. Asta mai ales după ce liderul PSD a vorbit chiar duminica aceasta de susținerea PSD pentru candidatura Gabrielei Firea, în condițiile în care la nivel politic, decizia pare să fi fost luată cu mult timp înainte.

„E clar că Piedone e un candidat cu deschidere mare către electoratul PSD, dar nu numai, ci inclusiv către electoratul AUR. Eu nu cred că Mihai Enache, candidatul anunțat de AUR, poate lua toate voturile politice AUR din București, cred că Piedone va lua ceva de aici. Mai rămâne un semn de întrebare și cu privire la ce va face doamna Gabriela Firea, ultimele declarații indicau că e conștientă că nu ea va fi candidatul și rămâne de văzut, ne putem aștepta la orice de la ea, chiar și la o candidatura independentă”, a mai declarat consultantul politic, Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT