Life

Ce se întâmplă când intră o femeie în altarul bisericii. De ce este această interdicție, de fapt

Ce se întâmplă când intră o femeie în altarul bisericii. De ce există această interdicție în religie și ce explicații dau preoții.
20.06.2023 | 12:42
Ce se intampla cand intra o femeie in altarul bisericii De ce este aceasta interdictie de fapt
Ce se întâmplă când intră o femeie în altarul bisericii. foto: Captură Youtube
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă când intră o femeie în altarul bisericii. De ce a apărut această interdiciție în realitate și ce știm despre ea.

Ce se întâmplă când intră o femeie în altarul bisericii

Este complet interzis ca o femeie să intre în altar, lucru bine știut. Preoții spun că nu este o discriminare, pentru că sunt și unele excepții în care femeile chiar pot să intre.

ADVERTISEMENT

Femeile pot să intre în biserică atunci când sfințit un nou altar. De altfel, la acest eveniment poate participa orice creștin, ba chiar este chemată de preoți să participe la eveniment.

A doua situație în care și femeile pot să intre în altar este la mănăstirile de maici. Călugărițele pot să intre în altar ca să ajute preoții la slujbe, spun canoanele bisericești. Și la parohie anumiți bărbați ajută preoții să aibă loc slujba, iar același este cazul și pentru măicuțe, care sunt miresele lui Hristos.

ADVERTISEMENT

Singurul lucru care se întâmplă când o femeie intră în altarul bisericii este că ea însăși se poate simți o creștină specială, pentru că nu toate au ocazia să facă acest lucru.

De ce nu poate intra femeia în altar

Explicația bisericii referitoare la acest lucru este una simplă. Rostul femeii nu este acolo, așa că nu are ce să caute în altarul bisericii.

ADVERTISEMENT

Dar creștinismul nu este misogin, mai susțin preoții, și nici nu le discriminează pe femei. „Canoanele nu permit intrarea femeii în altar dintr-un singur motiv: ea nu poate fi „preotul” familiei şi nici al societăţii”, scrie Doxologia.

Discuțiile despre intrarea femeii în altar au început odată cu dorința unor femei de a deveni preoți. Acest lucru nu poate fi cu putință, mai spun preoții.

ADVERTISEMENT

Doar bărbații sunt cei care pot fi hirotoniți. Biserica compară dorința femeii de a deveni preot cu imposibilitatea de a naște pentru bărbat.

„O situaţie pe care Ortodoxia o consideră incompatibilă cu rostul şi poziţia femeii în creaţie. Tot aşa de incompatibil ar fi să cerem bărbaţilor să nască”, mai arată Doxologia.

ADVERTISEMENT