News

Ce se întâmplă cu Bacalaureatul. Ministrul Educației a explicat totul în prima zi de școală

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit luni că toţi elevii aflați în clasa a XII-a și care încep şcoala la 5 septembrie 2022 vor susţine Bacalaureatul în forma cunoscută.
05.09.2022 | 11:29
Ce se intampla cu Bacalaureatul Ministrul Educatiei a explicat totul in prima zi de scoala
Sorin Cîmpeanu a lămurit ce se întâmplă cu Bacalaureatul în viitor. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, programa școlară în forma cunoscută înainte de pandemia de Covid-19 va fi păstrată și pentru cei care vor susține Evaluarea Naţională, şi pentru cei care vor susține Bacalaureatul.

Ministrul educației a clarificat ce se va întâmpla cu Bacalaureatul

Prezent la festivitățile care au marcat deschiderea noului an școlar în București, Sorin Cîmpeanu a declarat: ”Cei care încep şcoala astăzi vor susţine examenul de Bacalaureat aşa cum a fost anunţat.

ADVERTISEMENT

Singura schimbare este aceea decisă împreună cu partenerii de dialog social, a păstrării programei în forma cunoscută înainte de pandemie pentru evaluarea naţională şi bacalaureat. Deci toţi elevii care încep astăzi şcoala vor susţine Bacalaureatul în forma cunoscută.

Vor putea susţine un examen de Bacalaureat diferit doar elevii care vor începe şcoala în septembrie 2023, după planuri-cadru noi, după un curriculum nou, după ce vor fi parcurs patru ani de liceu într-un alt fel, vor susţine şi un examen de Bacalaureat într-un alt fel.”

ADVERTISEMENT

Mesajele lui Sorin Cîmpeanu pentru elevi și părinți

În continuare, Sorin Cîmpeanu le-a transmis elevilor și părinților că Ministerul Educației nu va schimba regulile jocului în timpul jocului. În plus, el a menționat că toate planurile-cadru trebuie să fie finalizate în acest an calendaristic.

Explicația? În spatele fiecărei discipline din planul-cadru, în funcţie de numărul de ore alocat fiecărei discipline, trebuie să existe un curriculum adecvat și centrat pe competenţe.

ADVERTISEMENT

În același context, cel care conduce Ministerul Educației a completat că va fi nevoie de manuale noi, disponibile şi în format digital. Asta se va întâmpla după elaborarea viitorului curriculum.

Nu au lipsit nici referirile despre noile legi ale educației, context în care Sorin Cîmpeanu a dezvăluit că a primit 10.431 de amendamente la propunerile privind noua legislaţie. Acesta a transmis că toate vor fi abordate cu seriozitate maximă.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că la începutul discursului, Cîmpeanu a vorbit despre existența Colegiului Național Sfântul Sava, la care a fost elev în urmă cu 40 de ani.

Mai trebuie spus că prim-ministrul Nicolae Ciucă a mers luni la Colegiul Militar Național Tudor Vladimirescu din Craiova (n.r. – pe care l-a absolvit în 1985), în timp ce președintele Klaus Iohannis a întâmpinat noul an școlar la Colegiul Național „Grigore Moisil”, din București.

ADVERTISEMENT