News

Ce se întâmplă cu minele marine din dotarea Forțelor Navale Române. Se cheltuiesc milioane de euro pentru revitalizarea lor

Forțele Navale Române au în dotare o navă care lansează mine marine, acestea fiind reparate pe baza unui contract cu o durată de 4 ani.
17.08.2023 | 12:59
Ce se intampla cu minele marine din dotarea Fortelor Navale Romane Se cheltuiesc milioane de euro pentru revitalizarea lor
De la declanșarea războiului în Ucraina, mai multe mine marine au explodat în zona litoralului românesc. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Forțele Navale Române
ADVERTISEMENT

O mină marină a explodat luni, în dreptul digului din Costinești, iar scafandrii Forțelor Navale au intervenit pentru neutralizarea unei alte mine marine care s-ar fi aflat în zonă. Viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a dispus ca un puitor de mine și plase să cerceteze și inspecteze zona litoralului de la Constanța și până la Mangalia. De asemenea, un elicopter Puma naval a inspectat spațiul aerian din proximitatea litoralului.

Revitalizarea minelor marine costă aproximativ 10 milioane euro

Autoritățile române vor achiziționa în curând un sistem cu drone pentru identificarea și neutralizarea minelor marine. Forțele Navale Române au și ele în dotare mine marine, care sunt reutilizate printr-un program care a debutat acum trei ani. Astfel, pe 25 noiembrie 2020 s-a parafat un acord cadru numit „Revitalizare și prelungire resursă tehnică mine marine MMMCA-1”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Acesta este în valoare valoare de 47.481.936 lei fără TVA, adică aproximativ 9,5 milioane euro, și are o durată de patru ani. Contractul a fost  parafat cu Romarm, iar minele sunt reparate la uzina Tohan din Zărnești. Primele contracte subsecvente au fost semnate în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Marea Neagră a devenit teatru de război.

Primul contract subsecvent a fost în valoare de 3.590.097,6 lei, iar al doilea de 12.713.809,55 lei. Al treilea contract de acest tip a fost parafat în martie 2023, iar valoarea sa a fost de 24.101.936,5 lei, adică jumătate din valoarea acordului-cadru, ceea ce înseamnă că o cantitate importantă de mine marine a intrat în proces de revitalizare în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Minele marine MMMCA-1 sunt mine mecanice de contact cu antene și sunt destinate distrugerii sau avarierii navelor de suprafață și submarinelor până la o imersiune de 175 m, conform rnhs.info. Fac parte din categoria minelor de contact ancorate. Funcționarea sistemului de inițiere are loc numai la contactul țintei cu unul din elementele galvanice, îndoindu-l la un unghi de 15 grade și spargerea fiolei cu electrolit, sau cu una din antene prin generarea a minimum două contacte la un interval de minimum 1,7 secunde.

Divizionul 146 Nave Minare – Deminare este format din patru dragoare și un puitor de mine

Mina de acest tip se compune din două părți mari, mina propriu-zisă și ancora. Mina propriu-zisă se compune din următoarele subansamble: încărcătura de exploziv, detonatorul suplimentar, flotorul cu antena superioară, antenele, bateria, elementul galvanic, elementele de montaj. Ancora este o construcție metalică sudată și se compune din: cutie, postament, roți de rulare.

ADVERTISEMENT

„Eficiența minelor în ceea ce privește interzicerea accesului navelor inamice în zona apelor proprii a fost cu prisosință demonstrată și în războiul din Ucraina. Barajele de mine (asemănătoare cu cele de tip MMMCA-1, mine de contact ancorate) instalate de ucraineni au fost apărate de bateriile de coastă dotate cu rachete anti-navă (Neptun, Harpoon) și s-au dovedit un element de disuasiune extrem de eficient limitând drastic mișcările flotei Federației Ruse în zona de nord-vest a Mării Negre.”, menționează sursa citată.

Divizionul 146 Nave Minare – Deminare este una din cele mai importante structuri ale Forţelor Navale Române şi singura unitate de nave specializată în lupta contra minelor de la Marea Neagră. Este format din patru nave de minare-deminare numite dragoare de mine maritime și de un puitor de mine care are o capacitate de 200 mine marine.

ADVERTISEMENT

Puitorul de mine are un echipaj de 96 persoane

Divizionul a executat secvențe de instrucție cu navele Grupării navale a NATO de luptă contra minelor Sud (SNMCMG2), sosite la Constanța. În perioada 2010 – 2014 navele divizionului au intrat într-o etapă de reparaţii şi modernizări, iar echipajele navelor au început pregătirea pentru operaţionalizare în vederea punerii la dispoziţia NATO în cadrul rotaţilor anuale a structurii de forţe NRF (NATO RESPONSE FORCE).

Puitorul de mine este o navă militară destinată să lanseze mine marine. Conform navy.ro, consultat de FANATIK, Forțele Navale Române au în dotare puitorul de mine și plase „Vam. Constantin Bălescu”. Acesta a fost construit în septembrie 1981 și a intrat în serviciu pe 16 noiembrie 1981.

Este o navă cu un deplasament maxim de 1451 tone și care poate găzdui un echipaj format din 96 de oameni. Armamentul de la bord este format din: 2 x 230 AK 30 mm arme; 2 x 14,5 mm pistoale MR-4N; 2 x FASTA 4 tip AA STRELLA 2M lansator de rachete; 2 x arme ANUBIS 12,7 mm; armament A.S.A.: 3 tipuri de mine; lansator de bombe anti-submarine RL 1000.

 

 

ADVERTISEMENT