News

Ce se întâmplă cu patronul azilelor groazei. Ce veste a primit Ștefan Godei acum câteva zile

Ștefan Godei, patronul asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, a formulat o plângere împotriva măsurii controlului judiciar.
22.03.2024 | 15:45
Ce se intampla cu patronul azilelor groazei Ce veste a primit Stefan Godei acum cateva zile
Ștefan Godei a controlat asociația prin care își desfășurau activitatea azilele din Voluntari și Afumați. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, google maps
ADVERTISEMENT

Ștefan Godei, patronul azilelor din Voluntari și Afumați, a fost plasat în arest preventiv pe 5 iulie 2023, alături de alte cinci persoane, acestea fiind acuzate pentru trafic de persoane și grup infracțional organizat în dosarul azilelor groazei. Respectiva măsură a fost prelungită ulterior, de Curtea de Apel București, pe 27 iulie 2023.

Ștefan Godei a formulat plângerea pe 22 februarie 2024

Până la urmă, Ștefan Godei a stat în arest preventiv până în noiembrie 2023, când instanța a decis plasarea sa în arest la domiciliu. Aceeași măsură a fost luată pentru fratele său, Daniel Godei, dar și pentru Andrei-Răzvan Ticu, care îndeplinea funcția de șef de serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lui decembrie 2023, instanța a admis cererea DIICOT, astfel că, în ceea ce-l privește pe Ștefan Godei, a înlocuit măsura preventivă a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe 60 de zile, aceasta fiind cea mai puțin restrictivă dintre toate măsurile. Cu toate acestea, Ștefan Godei a contestat-o în instanță.

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, inculpatul Ștefan Godei a formulat o “plângere control judiciar (articolul 213 din Noul Cod de Procedură Penală)”, măsură care fusese prelungită cu 60 de zile pe 20 februarie 2024. Dosarul a fost înregistrat pe 22 februarie 2024, la Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

Respectivul articol se referă la calea de atac împotriva măsurii controlului judiciar dispuse de procuror. Acesta prevede că  inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a luat măsura controlului judiciar, în termen de 48 de ore de la comunicare.

Tribunalul București a respins plângerea

De asemenea, prevede că judecătorul de drepturi şi libertăţi sesizat fixează termen de soluţionare în camera de consiliu şi dispune citarea inculpatului, Neprezentarea inculpatului nu împiedică judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună asupra măsurii luate de procuror și că judecătorul de drepturi şi libertăţi îl ascultă pe inculpat atunci când acesta este prezent.

ADVERTISEMENT

Articolul mai prevede că asistenţa juridică a inculpatului şi participarea procurorului sunt obligatorii, că judecătorul de drepturi şi libertăţi poate revoca măsura, dacă au fost încălcate dispoziţiile legale care reglementează condiţiile de luare a acesteia și că dosarul cauzei se restituie procurorului în termen de 48 de ore de la pronunţarea încheierii.

Primul termen a fost stabilit pentru 27 februarie 2024, când instanța a amânat pronunțarea pentru 13 martie 2024. La această dată, Tribunalul București a respins, ca neîntemeiată, plângerea formulată de inculpatul Godei Ștefan Cristian împotriva ordonanței din data de 20.02.2023, de prelungire a măsurii controlului judiciar, conform datelor din dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ștefan Godei a fost șofer la Primăria Capitalei

Această ordonanță face parte din dosarul nr. 854/D/P/2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate. Decizia definitivă a fost luată în temeiul articolului 215 alineat 5 Cod procedură penală raportat la articolul 213. Instanța l-a obligat pe inculpatul Ștefan Godei la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, în cuantum de 200 lei.

Aflat în continuare sub control judiciar, Ștefan Godei are obligația să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Patron al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, prin care se derula activitatea azilelor groazei, Ștefan Godei a avut o relație apropiată cu Gabriela Firea, fiind angajat ca șofer la primăria Capitalei în perioada când aceasta conducea instituția. Mai mult, Ligia Gheorghe, consiliera Gabrielei Firea, a făcut parte din conducerea asociației. Firea și-a dat demisia  din funcția de ministru al familiei în timpul scandalului, la fel procedând și Gheorghe, care era consilieră în minister. Legăturile Gabrielei Firea cu persoane implicate în dosarul azilelor groazei au determinat PSD să nu-i susțină candidatura pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, ea figurând pe lista candidaților PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare.

ADVERTISEMENT