News

Ce se întâmplă cu sporurile în 2021. Kelemen Hunor: „Nu te pune nimeni să lucrezi la stat dacă sunt pericole”

16.02.2021 | 22:52
ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor a anunțat marți seară ce se va întâmpla cu sporurile bugetarilor în 2021. Vicepremierul a criticat numărul de „sporuri peste sporuri” care există la stat.

Invitat la B1TV, Hunor a vorbit pe marginea sporurilor de praf, sau de antenă, sau de lucru la calculator, pe care le încasează unii bugetari.

ADVERTISEMENT

„Nu te pune nimeni să lucrezi la stat dacă sunt atât de multe pericole. Poți merge unde sunt condiții de lucru mai blânde,” a precizat vicepremierul.

Kelemen Hunor anunță ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor în 2021

Vicepremierul e explicat că angajații din sectorul privat nu beneficiază de asemenea venituri suplimentare.

ADVERTISEMENT

„Cei care lucrează în zona privată nu știu dacă au acest spor. (…) Nu trebuie să ai doctorat și să ai spor de doctorat, mai ales cum sunt doctoratele la noi. Omul trebuie să aibă un venit care să asigure un trai decent, dar să nu mai fie sporuri peste sporuri”, a declarat Hunor.

Totuși, în ciuda criticilor din toate direcțiile, aceste sporuri nu vor fi tăiate în acest an prin OUG, așa cum s-a vehiculat, ci se va lua o decizie după o dezbatere la nivelul coaliției.

„Sporurile nu vor fi eliminate în 2021. Salariile în 2021 vor fi la nivelul anului 2020. Vom analiza legea salarizării unice și vom vedea ce sporuri vor fi incluse în salariul de bază”, a mai afirmat Hunor.

ADVERTISEMENT

Ce spune Cîțu despre sporurile de la stat?

„În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă.

Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat”, a precizat Cîțu, luni, 15 februarie, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT