News

Ce se întâmplă cu traficul de pe Transfăgărășan și Transalpina. Decizie istorică luată de autoritățile locale

Șoferii din România au primit recent vești excelente din partea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, cu privire la Transfăgărășan și Transalpina.
05.11.2022 | 13:34
Ce se intampla cu traficul de pe Transfagarasan si Transalpina Decizie istorica luata de autoritatile locale
Liber pe Transfăgărășan și Transalpina. Foto: captură DRDP Brașov
ADVERTISEMENT

Până la anunțul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, pe Transfăgărășan și Transalpina nu se putea circula decât într-o anumită perioadă. Totuși, situația se schimbă radical odată cu noua decizie luată de autoritățile locale.

Liber cât mai mult timp pe Transfăgărășan și Transalpina

Conform adevărul.ro, în prim-plan apare o regulă nouă, de care vor benefica toți șoferii atrași de frumusețea peisajelor de pe Transfăgărășan și Transalpina. Este vorba despre o premieră.

ADVERTISEMENT

Astfel, celebrele drumuri montane care atrag și turiști străini vor rămâne deschise tot anul, în funcție de condițiile meteo. În luarea acestei decizii, un rol important l-au avut și cei care au afaceri în turism.

În mod normal, pe Transfăgărășan Transalpina nu se mai putea circula de la finalul lunii octombrie până în primăvara anului viitor. Și asta se întâmpla chiar dacă vremea permitea accesul șoferilor pe cele două drumuri montane.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, nemulțumirea hotelierilor și a turiștilor a dus la schimbarea acestei situații și totodată la deschiderea celor două drumuri montane atât timp cât vremea permite desfășurarea traficului rutier.

A fost semnată o petiție online

De principiu, noul regulament comun pentru Transalpina și Transfăgărășan spune că închiderea acestor tronsoane se face în funcție de condițiile meteo. De principiu, sunt deschise până la finele lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Dacă vremea permite, se prelungește perioada. Dacă nu, se micșorează. (…) Se pot lua măsuri până la un anumit punct, când vine vorba să le cureți de zăpadă, spre exemplu.

Când încep să cadă și pietre – fenomen extrem de periculos și des întâlnit în perioadele de trecere de la cald la frig (…) –, iarna, când începe se înghețe, pentru că se mișcă pământul și stânca, lucrează apa, problema este diferită”, a declarat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekes.

ADVERTISEMENT

Pentru a permite cât mai mult timp circulația pe ambele tronsoane de pe crestele Carpaților Meridionali, reprezentanții a 160 de companii au semnat o petiție online împotriva închiderii Transfăgărășanului la o dată fixă. La fel s-a întâmplat și în cazul accesului pe Transalpina.

ADVERTISEMENT
Tags: