Anumite categorii de români vor primi ajutor social pentru alimente și mese calde de la statul român, în valoare de 250 de lei la fiecare două luni, și în anul 2024. Însă este foarte important să știți că aceste ajutoare vin la pachet și cu unele interdicții. Ce se întâmplă dacă folosiți greșit cardurile sociale?
În 2024, Guvernul va continua să acorde ajutoare financiare românilor pentru alimente și mese calde. Conform ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Adrian Câciu, cardurile sociale vor fi acordate prin programul ‘Sprijin pentru România’ categoriilor vulnerabile până în anul 2027.
Totuși, aceste ajutoare au anumite particularități, iar cei care primesc acest ajutor se pot trezi cu amenzi usturătoare! Este important să știe că, dacă nu folosesc banii în mod corespunzător, pot primi amenzi mari.
În momentul de față, câteva milioane de români sunt beneficiari de vouchere sociale sau tichete de masă de la statul român, cei mai mulți fiind pensionari care încasează până la 1700 de lei.
Timp de 3 ani, românii vor beneficia, o dată la două luni, de ajutorul primit de la stat în valoare de 250 de lei. În caz contrar, dacă banii sunt utilizați greșit, cei care beneficiază de aceste vouchere sociale, se vor trezi cu amenzi uriașe.
2.600 de lei este amenda care poate fi primită de cei care folosesc greșit cardurile sociale. Se poate ridica chiar și la 6.500 de lei pentru comercianți, notează antena3.ro.
„Încă nu avem o astfel de situație, dar fapta este evident de natură contravențională, se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce și sancțiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situații”, a spus Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, potrivit sursei menționate anterior.
Cu banii acordați de Guvern, românii pot cumpăra orice produs alimentar de la comercianții parteneri. Spre exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi. Le este strict interzis să cumpere țigări sau alcool. În plus, banii primiți de la stat pot fi folosiți și pentru a cumpăra mese calde din supermarketuri, dar și din magazinele mai mici.