Life

Ce se întâmplă dacă lași oala cu ciorbă la răcit pe aragaz. Greșeala care te poate pune în mare pericol

Ciorba este un fel de mâncare cât se poate de sănătos, iar dacă optăm și pentru cea preparată acasă, cu legume cât mai proaspete, gustul va fi și mai delicios.
31.01.2023 | 12:24
Ce se intampla daca lasi oala cu ciorba la racit pe aragaz Greseala care te poate pune in mare pericol
Ce se întâmplă dacă lași oala cu ciorbă la răcit pe aragaz. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ce facem însă în momentul în care ciorba este gata și trebuie lăsată la răcit? Unele greșeli ne pot pune în pericol sănătatea.

La ce pericol te expui dacă lași oala cu ciorbă la răcit pe aragaz

Dacă obișnuiești să lași oala cu ciorbă la răcit pe aragaz înainte de a o pune la frigider, ar fi bine să te gândești de două ori înainte, pentru că acest obicei nu este tocmai sănătos.

ADVERTISEMENT

Ce se poate întâmpla dacă lași ciorba la răcit pe aragaz? În primul rând pot apărea bacterii în mâncare. Cum este posibil acest lucru?

În cazul în care nu ai luat până acum în calcul anumite detalii, mâncarea poate fi infectată cu bacterii atunci când este ținută la o temperatură de la 60 de grade la 20 de grade Celsius timp de două ore.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost constatat în urma unui studiu realizat de specialiștii de la Michigan State University. Ce bacterii pot apărea în ciorba proaspăt preparată?

Poate fi vorba despre Bacillus cereus, stafilococi, dar și multe altele, arată studiul menționat anterior. Mai departe, toate aceste bacterii pot duce la o toxiinfecție alimentară severă, care de cele mai multe ori necesită intervenția unui medic.

ADVERTISEMENT

În general, toxiinfecția alimentară este provocată de alimente contaminate. Ea este produsă de diferite bacterii, ori viruși, iar principalele simptome sunt în primă fază crampele abdominale.

În cazuri mai rele se ajunge la vărsături, diaree, greață, iar mai apoi frisoane și febră, iar acela este și momentul în care trebuie să mergem la spital.

ADVERTISEMENT

Cum răcești corect oala cu ciorbă

De cele mai multe ori, persoanele care suferă de toxiinfecție alimentară acuză simptome mai ușoare, însă cazurile sunt diverse și variază în funcție de vârstă, sistemul imunitar, dar și în funcție de bolile cronice.

În general, copiii sunt cei care pot să facă mai ușor o toxiinfecție alimentară și tocmai din acest motiv este bine să fim atenți la alimentele care ajung să fie consumate.

Și totuși cum putem să răcim ciorba într-un mod cât se poate de sănătos fără a o băga fierbinte la frigider și evitând o toxiinfecție alimentară?

O metodă extrem de bună este să lași oala cu ciorbă într-o chiuvetă curată, iar mai apoi să lași apa rece să curgă peste ea. De asemenea, poți să pui și cuburi de gheață în chiuvetă pentru a accelera procesul.

Un alt lucru important este legat de depozitarea ciorbei. Nu putem ține prea mult acest preparat în frigider, pentru că de asemenea, riscăm să ne punem în mare pericol. 

ADVERTISEMENT