Life

Ce se întâmplă dacă nu te speli pe dinți înainte să te culci. Avertismentul medicilor stomatologi

La ce boli te expui dacă uiți să te speli pe dinți seara. Stomatologii trag un semnal de alarmă pentru cei care sar acest pas al igienei orale
06.01.2024 | 21:29
Ce se intampla daca nu te speli pe dinti inainte sa te culci Avertismentul medicilor stomatologi
La ce boli te expui dacă uiți să te speli pe dinți seara. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Spălatul pe dinți este unul dintre cei mai importanți pași ai igienei. Încă de mici, suntem învățați că dinții trebuie periați după fiecare masă. Dacă nu este posibil acest lucru, periajul ar trebui să se realizeze măcar dimineața și seara, înainte de culcare. Însă, ce se întâmplă dacă sari peste acest pas.

La ce boli te expui dacă nu te speli seara pe dinți

Se întâmplă de foarte multe ori ca, după o zi extrem de extenuantă, tot ceea ce vrei este să te relaxezi. Tocmai de aceea, este foarte probabil să fii tentat să sari peste unul dintre cei mai importanți pași ai igienei și anume, periajul dinților.

ADVERTISEMENT

Aproape că nu este persoană căreia să nu i se fi întâmplat, măcar o dată să uite să se spele pe dinți seara. Dacă acest episod are loc foarte rar, nu este ceva grav. Însă, stomatologii trag un semnal de alarmă dacă asta se întâmplă foarte des.

Pe termen lung, sărirea peste periajul dinților seara poate fi extrem de dăunător pentru dantură. Dacă asta se repede nopți la rând, de la o simplă excepție, nespălatul pe dinți înainte de culcare poate deveni un obicei nesănătos.

ADVERTISEMENT

Stomatologii spun că riscurile la care se expun persoanele care nu se spală înainte de culcare pe dinți sunt diverse. Aceasta diferă în intensitate și în funcție de riscurile genetice și dietetice ale fiecărui pacient în parte.

Afecțiunile gingivale dezvoltă un risc mare de atac de cord

De obicei, cel mai întâlnit efect care apare în cazul persoanelor care sar peste periajul dinților este formarea plăcii bacteriene și a tartrului. Acestea sunt mici depuneri de bacterii care se acumulează la baza dinților. Nespălați la timp, dinții devin din ce în ce mai predispuși la astfel de depuneri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, depunerile de bacterii și tartru pot duce la formarea cariilor, inclusiv la apariția bolilor de gingii. Tocmai de aceea, medicii specialiști recomandă și folosirea unei ațe dentare pentru a elimina în profunzime orice depunere.

Unul dintre cele mai neplăcute efecte care apare atunci când nu te speli pe dinți este cel al apariției unei respirații urât mirositoare. Primul semn al faptului că pe dinți se formează bacterii este acea senzație de ”puf” de pe dantură.

ADVERTISEMENT

Acumularea de placă în exces, precum și formarea de bacterii în timpul nopții poate duce la decolorarea dinților în timp. Tocmai de aceea, pentru o dantură curată și albă, se recomandă periajul dinților, mai ales seara.

Cei care sar peste acest pas trebuie să știe că repercursiunile pot fi mult mai grave. Dincolo de dezvoltarea unui boli ale gingiilor, mulți pacienți riscă să își piardă dinții sau să se confrunte cu retracție gingivală.

ADVERTISEMENT
Tags: