News

Ce se întâmplă după ce România a interzis exportul de cereale din cauza COVID-19. Rusia și Ucraina, marii beneficiari

16.04.2020 | 12:38
Ce se intampla dupa ce Romania a interzis exportul de cereale din cauza COVID19 Rusia si Ucraina marii beneficiari
ADVERTISEMENT

România a interzis exportul de cereale din cauza COVID-19, dar trebuie să știm și ce se întâmplă după acest gest, unul de pe urma căruia mai multe țări ar putea beneficia! Concret, în acest moment, România a sistat exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, una care tocmai a fost prelungită de președintele Klaus Iohannis.

Ce se întâmplă după ce România a interzis exportul de cereale!

Vorbim despre mai multe restricții importante care se aplică la grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făina de grâu, semințe oleaginoase și zahăr. Toate acestea ajungeau cu precădere în Orientul Mijlociu, aceasta fiind principala destinație pentru cerealele din România.

ADVERTISEMENT

Egiptul era țara care importa de zor grâu românesc. Acum, oficialii din această țară spun că sunt nevoiți să se reorienteze, mai ales că au nevoie să importe nu mai puțin de 800 mii tone de grâu.

Rusia și Ucraina, marii beneficiari

Piața aceasta ne-ar putea fi luată de sub nas de alți doi jucători importanți de pe piață. Discutăm despre Rusia și Ucraina, exportatori care nu au oprit afacerile în ciuda pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

De altfel, conform unui raport, numai în luna martie, Ucraina a exportat 1,31 milioane tone grâu, ceea ce reprezintă un nou record intern.

Mai ales că vorbim de o cantitate cu 93% mai mare față de februarie și dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când pe piaţa grâului exista şi România.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, guvernul ucrainean a ţinut să precizeze pentru partenerii de afaceri că nu va limita exporturile de cereale, deși piața internă a avut o creștere semnificativă cauzată de criza coronavirusului. Este important de specificat faptul că, în Ucraina, marii jucători din domeniu au solicitat și ei limitarea exporturilor pentru a menține prețurile la limita normalului

Ucraina nu a ezitat și a impus taxe de import pentru anumite produse agricole, cu scopul de a încuraja producţia fermierilor locali. Recent, guvernul Ucrainei a solicitat parlamentului să elimine taxele existente pentru orez, secară, ovăz, hrișcă și mei pentru a asigura necesarul pentru piața internă.

ADVERTISEMENT

În același timp, Rusia nu se clintește și vrea să-și păstreze cu orice preț poziția de cel mai mare exportator global de grâu. A anunțat-o chiar prin vocea ministrului agriculturii, unul care a mai spus că tocmai s-a bifat un parteneriat puternic cu Arabia Saudită. Un parteneriat pe o piață pe care și România dorea să o consolideze

 

ADVERTISEMENT
Tags: