News

Ce se întâmplă în apele Mării Negre. Cât de periculoase au devenit minele plantate

Minele plantate în apele Mării Negre au devenit extrem de periculoase. Din această cauză, țările riverane și Polonia au avut o întâlnire de urgență pentru a discuta această chestiune.
08.04.2022 | 11:56
Ce se intampla in apele Marii Negre Cat de periculoase au devenit minele plantate
ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, în apele Mării Negre au fost depistate mai multe mine plutind în derivă. Autoritățile din România și Turcia chiar au recurs la detonări controlate.

Minele plantate în apele Mării Negre, extrem de periculoase. Discuții la cel mai înalt nivel

Subiectul minelor din această zonă a ajuns și pe masa discuțiilor de la cel mai înalt nivel. Astfel, miniştrii apărării din ţările riverane Mării Negre au discutat în această săptămână despre minele care plutesc în derivă şi securitatea regională, într-o videoconferinţă organizată joi.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea virtuală, care a avut loc în Turcia, a participat și oficialul Guvernului de la București, șeful MApN, Vasile Dîncu.

Cele două state aflate în război, Ucraina și Rusia, s-au acuzat reciproc că au eliberat mine navale YaM și YarM din era sovietică în derivă în nordul Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Indiferent de originea lor, minele aflate în derivă rămân o amenințare pentru transportul maritim în Marea Neagră.

Marea Britanie acuză Rusia că e responsabilă de apariția minelor din Marea Neagră

Ministerul Regatului Unit al Apărării a acuzat Rusia că a ”plantat” în zonă aceste mine periculoase.

ADVERTISEMENT

”Deși originea unor astfel de mine rămâne neclară și contestată, prezența lor se datorează aproape sigur activității navale rusești în zonă și demonstrează modul în care invazia Rusiei asupra Ucrainei afectează interesele neutre și civile”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit News Week.

Ucraina, la rândul ei, a anunțat că minele din Marea Neagră se aflau la Sevastopol, în largul coastei Crimeii, pe care Rusia a ocupat-o din 2014. Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia că a plantat în mod deliberat minele în mare pentru a prejudicia reputația internațională a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Turcia și România au detonat deja mai multe mine

Numai săptămâna trecută, echipe militare de scafandri din Turcia au detonat trei mine plutitoare în Marea Neagră în trei cazuri distincte.

Și România a dezamorsat o astfel de mină rătăcită în apele sale. La finele lunii martie, puitorul de mine și plase al Marinei Române, Viceamiral Constantin Bălescu, a detonat intenționat o mină navală plutitoare la 60 de km de Capu Midia.

ADVERTISEMENT