News

Ce se întâmplă în Marea Neagră. Zonele declarate „cu risc de război”

Șase porturi rusești la Marea Neagră, declarate „zone cu risc de război” de către Ucraina. Care sunt acestea și ce înseamnă decizia Kievului.
05.08.2023 | 17:27
Ce se intampla in Marea Neagra Zonele declarate cu risc de razboi
Ucraina aplică la rândul ei legea talionului porturilor și navelor rusești / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților maritime ucrainene, șase porturi maritime rusești de-a lungul coastei rusești a Mării Negre sunt declarate zone de „risc de război” și, pe cale de consecință, Ucraina declară aceste zone drept zone de luptă.

Șase porturi rusești, „zone cu risc de război”

Șase porturi rusești din Marea Neagră se află într-o „zonă cu risc de război”, a avertizat sâmbătă agenția ucraineană de navigație și servicii hidrografice. Într-o declarație publicată pe site-ul său, agenția a precizat că avertismentul vizează porturile rusești Anapa, Novorosiisk, Gelendjik, Tuapse, Soci și Taman.

ADVERTISEMENT

Potrivit agenției ucrainene trebuie ca în zonele declarate să se aștepte angajamente militare, iar navele cu potențiale încărcături militare pot fi vizate în conformitate cu regulile de angajare și cu legile războiului.

În afară de navele oficiale ale marinei ruse, ale gărzii de coastă ruse, ale unităților de poliție și ale trupelor de frontieră ruse, acest lucru se aplică și navelor comerciale care se îndreaptă spre porturile maritime rusești, inclusiv petroliere, nave de marfă/container, nave utilitare etc. și chiar și navelor de pasageri atunci când transportă încărcături militare și/sau personal militar.

ADVERTISEMENT

Navele civile aflate în apropierea navelor militare și a instalațiilor militare, cum ar fi zonele portuare, pot fi afectate de daune colaterale și trebuie să păstreze distanța față de aceste obiective militare, mai precizează partea ucraineană.

Această decizie vine după ce Rusia a declarat același măsuri pentru porturile maritime ucrainene și după ce a pus capăt acordul de transport al cerealelor via Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Petrolier rusesc, lovit de o dronă ucrarineană

Pe de altă parte, un petrolier rusesc a fost lovit de o dronă ucraineană în strâmtoarea Kerci, în noaptea de vineri spre sâmbătă, întrerupând pentru scurt timp traficul pe podul strategic care leagă Crimeea de Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Marea Neagră.

O navă de război rusă fusese deja lovită vineri dimineața devreme de o dronă ucraineană la o bază din Marea Neagră, informează Radio Canada.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, armata rusă a revendicat cucerirea satului Novosselivske din nord-estul Ucrainei, o zonă în care se află în ofensivă de mai multe săptămâni.

În Marea Neagră, numărul atacurilor a crescut de ambele părți de când Moscova a refuzat, la jumătatea lunii iulie, să reînnoiască un acord mediat de ONU care autorizează exporturile de cereale ucrainene.

În timpul nopții, SBU a aruncat în aer „SIG”, un important petrolier rusesc care transporta combustibil pentru soldații ruși, a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă SBU, care a descris nava ca fiind unul dintre principalele petroliere rusești.

Petrolierul rus, pe lista sancțiunilor americane

Această nouă operațiune specială a fost desfășurată cu succes în coordonare cu marina militară în apele teritoriale ucrainene, folosind o dronă navală și explozibili, a adăugat sursa citată, asigurând că nava a fost bine încărcată cu combustibil, astfel încât „focurile de artificii” au fost vizibile de la distanță.

Această sursă a confirmat astfel atacul anunțat anterior de Agenția federală rusă de transport maritim pe Telegram și de agenția rusă RIA Novosti, care precizase că nu a existat nicio victimă.

Potrivit agenției ruse de transport maritim, petrolierul SIG a fost lovit în jurul orei 23.20 la sud de strâmtoarea Kerci. Ea a suferit o gaură la nivelul liniei de plutire, în zona camerei motoarelor, probabil ca urmare a unui atac naval cu dronă, dar se află pe linia de plutire și se fac pregătiri pentru repararea avariilor. Nava face obiectul unor sancțiuni americane pentru că a furnizat kerosen forțelor rusești în timpul războiului din Siria.

ADVERTISEMENT