News

Traian Băsescu nu mai vrea să fie numit colaborator al Securității. Cerere de revizuire a deciziei ÎCCJ

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a formulat la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) o cerere de revizuire a deciziei ÎCCJ, care a confirmat că este colaborator al Securităţii.
18.08.2022 | 13:23
Traian Basescu nu mai vrea sa fie numit colaborator al Securitatii Cerere de revizuire a deciziei ICCJ
Traian Băsescu a cerut revizuirea deciziei ÎCCJ, care a confirmat că este colaborator al Securității. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Solicitarea formulată de Traian Băsescu a fost înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Conform informațiilor de pe portal.just.ro, stadiul procesual este ”revizuire”, iar obiectul dosarului este ”constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008) decizia 471/20.09.2019”.

Traian Băsescu speră să-și găsească dreptatea la CAB

De asemenea, se poate observa că solicitarea de revizuire a fost înregistrată la 25 iulie 2022, iar ultima modificare a fost consemnată la 9 august 2022. Pe portalul instanțelor s-a mai notat că solicitarea lui Traian Băsescu va fi judecată la 21 octombrie 2022.

ADVERTISEMENT

Amintim că la data de 23 martie 2022, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis definitiv că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea.  La acea vreme, Instanţa supremă respingea recursul formulat de Băsescu.

Asta însemna că era menţinută decizia din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti (instanţa de fond), prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi s-a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

ADVERTISEMENT

Amintim că la acest proces s-a ajuns după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a susţinut că Băsescu a dat note informative ce ar fi provocat la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Ce au dezvăluit membrii CNSAS

Conform documentelor depuse la acea vreme, Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel şi ar fi dat două note informative olografe.

ADVERTISEMENT

CNSAS a susținut că Băsescu a furnizat informaţii prin care au fost denunțate tot felul de activităţi potrivnice regimului totalitar comunist. Printre ele, intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.

Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, arătau membrii CNSAS la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

În replică, Băsescu s-a apărat subliniind că nu a fost colaborator al fostei Securităţi: ”Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul.” Totodată, el a mai precizat că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ (n.r. Petrov) și a spus că rapoartele sale au fost semnate cu formula ”căpitan Traian Băsescu”.

ADVERTISEMENT