News

Ce se va întâmpla cu impozitarea pensiilor. Anunț important de la Ministerul Muncii

Anunț important privind impozitarea pensiilor din România. Ce se va întâmpla în cazul celor care primesc până în 2.000 de lei
20.01.2024 | 19:58
Ce se va intampla cu impozitarea pensiilor Anunt important de la Ministerul Muncii
Ce se va întâmpla cu impozitarea pensiilor. colaj Fanatik/ Foto pinterest/ lapensie.ro
ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu impozitarea pensiilor în 2024. Având în vedere că în spațiul public au apărut informații inexacte privind acest subiect, Ministerul Muncii a făcut precizări importante, sâmbătă, 20 ianuarie, referitoare la schimbările produse.

Anunț privind impozitarea pensiilor. Ce transmite Ministerul Muncii

Anunțul vizează persoanele din România ajunse la vârsta pensionării. Potrivit reprezentanților instituției, nu au fost făcute modificări în impozitarea pensiilor contributive. Astfel, indemnizațiile care sunt mai mici de 2.000 de lei nu sunt impozitate.

ADVERTISEMENT

„Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei”, transmite Ministerul Muncii. Mai exact, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. Dacă vorbim de sume mai mari, cum ar fi indemnizațiile de 4.000 de lei, acestea sunt impozitate cu 200 lei.

Ministerul Muncii spune că au fost făcute anumite modificări, însă în cazul pensiilor de serviciu. Calculul pentru acest tip de pensie este făcut conform unor legi speciale. Este vorba despre Legea nr. 282/2023.

ADVERTISEMENT

Ce modificări au fost aduse

Potrivit acesteia, pensiile de serviciu au fost revizuite și apropiate de principiul contributivității. „Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.

Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată”, adaugă Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Vorbim de două plafoane, primul de 20 la sută pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut. Cel de-al doilea este de 15 la sută în cazul părții necontributive mai mari decât câștigul mediu net, dar mai mici decât salariul mediu brut, conform anunțului Ministerului.

Casa Națională de Pensii Publice informează că cei mai mulți români care au pensii de serviciu fără contributivitate sunt foști magistrați. Aceștia sunt pensionarii care obțin cei mai mulți bani, circa 22.500 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

Amintim că la începutul acestui an, valoarea punctului de pensie a ajuns la 2.032 de lei de la 1.785 de lei, după indexarea indemnizațiilor cu 13,8 la sută. De asemenea, vor fi majorate încă o dată în toamna acestui an, în urma recalculării.

 

 

 

ADVERTISEMENT