Life

Ce semnifică, de fapt, expresia ”a înghiți gălușca”. Mulți români fac o eroare și o folosesc greșit

Ce înseamnă, în realitate, sintagma ”a înghiți gălușca”. Greșeala pe care o face foarte multă lume, nu o utilizează corect.
02.12.2023 | 16:24
Ce semnifica de fapt expresia a inghiti galusca Multi romani fac o eroare si o folosesc gresit
Ce înseamnă, în realitate, sintagma ”a înghiți gălușca”. Greșeala pe care o face foarte multă lume, nu o utilizează corect. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce semnifică, de fapt, expresia “a înghiți gălușca”. Mulți români fac o eroare și o folosesc greșit. Ce spune DEX-ul limbii române despre această frază care este întâlnită frecvent în rândul populației din România.

Ce înseamnă, în realitate, sintagma ”a înghiți gălușca”. Greșeala pe care o face foarte multă lume, nu o utilizează corect

Ce înseamnă, în realitate, sintagma ”a înghiți gălușca”. Greșeala pe care o face foarte multă lume, nu o utilizează corect. Dicționarul Explicativ al Limbii Române are un răspuns foarte clar legat de această expresie.

ADVERTISEMENT

Ea are la bază substantivul găluşcă, care reprezintă un preparat culinar foarte cunoscut și apreciat de români. În acest contex nu are legătură cu mâncarea, ci mai degrabă cu o aluzie, o observație sau o șicană.

Mai exact, această frază se referă la faptul că o persoană ajunge să fie pusă în fața unui fapt împlinit. Potrivit dexonline.ro, are legătură cu faptul că cineva trebuie să suporte ceva fără a putea să riposteze în vreun fel.

ADVERTISEMENT

Așadar, în cadrul expresiei ”a înghiți găluțca” are sensul de ,”a primi fără replică o observaţie’’. Antonimul acestei fraze atât de utilizate în vocabularul limbii române este ”a riposta”, ”a răspunde în contradictoriu”.

Ce alte expresii românești înseamnă același lucru

Limba română este plină de expresii interesante, dar pe care multă lume ajunge să le folosească complet eronat. Printre cele la fel de cunoscute cu ”a înghiți gălușca” se mai numără și ”l-a apucat gura pe dinainte”.

ADVERTISEMENT

Această frază se poate ”traduce” prin ”a se grăbi să răspundă fără a lăsa pe celălalt să termine vorba”. Lingvistul Stelian Dumistrăcel a dezvăluit cum ajung cercetătorii să cunoască toate înțelesurile unor expresii de genul acesta.

„Au fost cercetători pe teren, au înregistrat texte, povestiri de ocupații din viața de toate zilele, și au apărut cuvinte ciudate, pe care ei le-au notat tocmai pentru că sunt aparte.

ADVERTISEMENT

Țăranul vorbește și, când te vede pe tine că nu pricepi, îți explică”, a spus specialistul la un moment dat pentru vice.ro. Stelian Dumistrăcel a mai explicat că toate aceste particularități sunt unele locale.

ADVERTISEMENT