Ce semnificație are pomana porcului. Românii o organizează anual, mai ales în luna decembrie atunci când animalele sunt sacrificate înainte de Crăciun. Cum se face acest preparat în mod tradițional.
Majoritatea românilor rămân fideli tradiției și taie porcul de Ignat, pe 20 decembrie. Aceasta este o zi de sărbătoare, conform calendarului ortodox, în care este prăznuit Sf. Mucenic Ignație Teoforul.
Totuși, în popor, aceasta este data în care încep pregătirile pentru Crăciun. Și chiar dacă este în post, românii nu trec peste pomana porcului. De fapt, tradiția de a sacrifica animalele datează încă de pe vremea dacilor.
La anumite popoare, în perioada solstițiului de iarnă, există ritualuri care pretind sacrificii, se țineau petreceri și ritualuri închinate zeului Soare sau zeităților care aduceau lumina și căldura.
Focurile și artificiile se numără printre cadourile pe care strămoși le făceau zeilor pentru un început prosper al anului și al sezonului agrar. Iar o parte dintre aceste obiceiuri s-au păstrat după apariția creștinismului.
Când vine vorba de pomana porcului, acesta este un ospăț care se oferă vecinilor și rudelor după sacrificarea animalului. Cei care au ajutat la sacrificarea animalului se bucură și de primele bucăți de friptură proaspătă, servită cu mămăligă, murături și un pahar de vin.
Se spune că ritualul de tăiere a porcului este aducător de prosperitate și bogăție în gospodărie, în timp ce pomana porcului atrage belșugul, bunătatea și sănătatea. În plus, tradiția spune că este obligatoriu ca de ignat să vezi sânge și să mănânci carne proaspătă pentru a fi sănătos tot anul.
În mod tradițional, pomana porcului se face la ceaun, pe foc de lemne, chiar în curte, lângă locul în care porcul a fost sacrificat. Dar, în cazul celor care locuiesc de oraș este de ajuns și o tigaie încinsă cu untură.
Se pun la prăjit carne de pe burtă, câteva coaste, câteva cubulețe de slănină și câteva bucăți de cârnați proaspeți. Acestea se condimentează cu sare, piper, usturoi și cimbru.
În anumite zone din țară, se adaugă sos de roșii și ceapă. Iar unele gospodine mai pun pe masă și o bucată de telemea sau gătesc carnea în untură proaspăt topită, provenită de la porcul tăiat.