Fotbal intern

Ce serial urmărește Ion Crăciunescu în plină pandemie de SARS-CoV-2. Și ce face când iese, totuși, din casă. Pasiunea neașteptată care l-a dus la… sapă!

09.04.2020 | 16:44
Ce serial urmareste Ion Craciunescu in plina pandemie de SARSCoV2 Si ce face cand iese totusi din casa Pasiunea neasteptata care la dus la sapa
ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu nu se plictisește în această perioadă grea, de stat în casă din cauza ucigătorului SARS-CoV-2. FANATIK l-a contactat ca să aflați și dumneavoastră cum își împarte timpul fostul mare arbitru, ce face în casă, ce mănâncă, ce pasiuni are și ce amintiri îi „bântuie” sau îi „mângâie” serile de… pandemie!

Ce serial urmărește Ion Crăciunescu în plină pandemie de SARS-CoV-2. Și ce face când iese, totuși, din casă. Pasiunea neașteptată care l-a dus la… sapă!

Ce faceți, domnule Crăciunescu, toată ziua acasă, în această perioadă de izolare?
– Nu mai spuneți la nimeni, dar învăț să fac ordine în casă… pentru că recunosc, sunt un dezordonat notoriu, iar femeii care îmi face curat i-am dat liber în această perioadă. Apoi mai gătesc…

ADVERTISEMENT

Ce? Ce vă place cel mai mult?
– Tot ce este cu carne! (râde) În special de vită și de oaie. Apoi ies la cumpărături, fac ceva flotări de întreținere, îngrijesc cei două, trei sute de trandafiri din grădina blocului, udat, tăiat, stropit… azi am făcut bazine și la 15 tuia, la patru mesteceni ce 10 metri, trei tei de 20 de metri și doi salcâmi de 25 de metri… am ajuns la sapă (râde)... dar nu sapă de lemn, Doane ferește (râde)… Altfel mai vorbesc la telefon, mă uit la televizor…

Ce filme ați văzut recent, ce v-a plăcut mai mult?
– Mi-a plăcut foarte mult serialul „Tânărul Papă”, cu Jude Law, și acum văd urmarea, „Noul Papă”, cu John Malkovich. Dar nu refuz și alte filme sau sport, atâta cât mai este…

ADVERTISEMENT

Dar ceva mișcare?
– Flotări și bicicletă. Zilnic.

Ce considerați că este cel mai important în lupta cu nenorocirea asta de SARS-CoV-2?
– Sincer, încep să cred că foarte puțini știu adevărul despre această pandemie… Așa că nu știu ce este mai important… Oricum, această pandemie este cel mai groaznic lucru pe care l-am trăit în viața mea… N-aș fi crezut vreodată că o să trăiesc așa ceva…

De la Anina la Manchester, drumul dintre cel mai cumplit și cel mai frumos meci din cariera sa

Credeți că se mai reia Liga 1?
– Se poate, dar ce mai contează? Campionatul ăsta este compromis.

ADVERTISEMENT

Ce ați hotărî pentru campionatul nostru de anul acesta dacă ați fi președintele LPF?
– Orice hotărâre aș lua, tot nu i-aș mulțumi pe toți!

Care a fost cel mai frumos meci pe care l-ați arbitrat?
– Poate Manchester United – Barcelona 2-2 în octombrie ’94, în grupele Ligii Campionilor… și UEFA l-a declarat cel mai frumos la finalul sezonului. Sau Werder Bremen – Anderlecht Bruxelles, o nebunie… A fost 3-0 pentru Anderlecht și a învins Bremen cu 5-3… în decembrie ’93, tot în grupele Ligii. Și au mai fost multe meciuri frumoase pe care le-am arbitrat…

ADVERTISEMENT

Dar cel mai urât, cu cele mai multe probleme pentru arbitru?
– Cel de la Anina… (n.red. – Minerul Anina – FC Bihor 1-1, Divizia B, noiembrie 1980) Nici nu vreau să mai vorbesc de el. Cu toate că mai luasem bătaie prin județ, aia de la Anina a fost groaznică. A fost cel mai cumplit moment din cariera mea.

Loți Bölöni, între înger și… drac!

Cine afost cel mai recalcitrant jucător pe care l-ați arbitrat?
– Loți Bölöni! Dar și unul dintre cei mai buni fotbaliști pe care i-am arbitrat. Loți, pe cât de „rău” era de arbitrat în teren, pe atât de domn era în afara terenului. Îl ajuta inteligența, să nu uităm că el este medic de profesie, dar și antrenor, de atâta timp în Belgia…

Dar cel mai vestit fotbalist eliminat?
– Loți Bölöni! (râde) El care mă dusese la spital, la Târgu Mureș, cu o otită medie acută și a venit în fiecare zi la mine cât am sta în spital, cinci zile…

Caracterizați-l pe Ion Crăciunescu într-un cuvânt!
– Pe mine îi las pe alții să mă caracterizeze.

Caracterizați-l pe Adrian Porumboiu într-un cuvânt!
– Altă întrebare!

Caracterizați relația dintre dumneavoastră și Ion Porumboiu într-un cuvânt!
– Altă întrebare!

„Viața de familie a unui arbitru este foarte grea”

Care considerați că au fost cele mai mari performanțe ale arbitrului Ion Crăciunescu?
– Cele mai mari performanțe ale mele… Locul doi în lume în 1995… Trei finale de cupe europene… juniori, tineret, Champions League. În 1995 am arbitrat trei finale în zece zile: Champions League, Cupa Bulgariei și Cupa României.

Tot în 1995 am reprezentat Europa la Cupa Intercontinentală la nivel de echipe naționale, au participat campioanele fiecărui continent, președintele federațiilor internaționale de pe fiecare continent și câte un arbitru de pe fiecare continent. Eu am mers acolo cu domnul Lennart Johansson și cu Danemarca.

Când a fost mai bine ca arbitru: înainte sau după 1989?
– Cred că era mult mai bine înainte de 1989… Jucătorii, și în mod implicit echipele, erau cu trei clase peste ce-am avut după 1989. Arbitram într-un fotbal net superior.

Cum se împacă viața de familie cu cea de arbitru?
– Viața de familie a unui arbitru este foarte grea, pentru că atunci când familia poate are cea mai mare nevoie de tine, tu lipsești, cu antrenamente, meciuri, adică serviciu, deplasări peste tot în țară și în străinătate. Poate de aceea rata divorțurilor la arbitri este cea mai ridicată din lumea fotbalului.

  • „Cel mai greu moment din viața mea? …Veneam după un meci Steaua-Dinamo cu Constantin în mașină. Eu eram la volan. Mai aveam vreo 20 de kilometri până la Vâlcea. Pe Dealul Negru, într-o curbă, erau două benzi și veneau două TIR-uri pe contrasens. Eu mă duceam direct în ele! Și acolo era singurul refugiu pe dreapta pe o porțiune de 5-10 kilometri! Am pus frână instant și am oprit în refugiu. A fost momentul în care ne-a murit moartea” – Ion Crăciunescu
  • 70 de ani va împlini Ion Crăciunescu pe 27 septembrie (născut în 1950, la Craiova, dar a insistat să consemnăm că „Sufletul meu a fost, este și va rămâne la Vâlcea!”)
  • 15 sezoane a arbitrat Ion Crăciunescu în prima divizie, între 1981 și 1996
  • 12 sezoane a fost Ion Crăciunescu arbitru internațional, între 1984 și 1996
  • 230 de meciuri a arbitrat Ion Crăciunescu în prima divizie
  • 6 derby-uri Dinamo – Steaua, toate în campionat, a arbitrat Ion Crăciunescu în cariera sa (1981-1996), locul 3 în ierarhia „centralilor” din țară după acest criteriu
  • 24 martie 2008 este data la care președintele Traian Băsescu l-a decorat pe Ion Crăciunescu cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a  „în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute atât în competiţiile sportive interne, cât şi pe plan internaţional, pentru pregătirea şi formarea tinerelor generaţii de arbitri, precum şi pentru dăruirea şi devotamentul cu care au promovat spiritul de fair-play atât în arenele sportive, cât şi în afara acestora” (citat din decretul prezidențial)
ADVERTISEMENT