Life

Ce sfânt sărbătorim pe 2 octombrie. Numele său e destul de popular în România. Îl poartă chiar și un fotbalist!

Un sfânt important, a cărui mână dreaptă se află într-o biserică din București, este pomenit în calendarul ortodox duminică, 2 octombrie 2022.
01.10.2022 | 15:12
Ce sfant sarbatorim pe 2 octombrie Numele sau e destul de popular in Romania Il poarta chiar si un fotbalist
Icoana sfântului sărbătorit pe 2 octombrie. Foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși sărbătoresc un sfânt important duminică, 2 octombrie 2022. Numele său, deși e destul de cunoscut în România, nu îl poartă chiar așa mulți oameni. Există un fotbalist celebru și un cântăreț care au prenumele trecut în buletin.

Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie

Este vorba despre Sfântul Ciprian, fost vrăjitor și filosof în perioada Impăratului Dioclețian. Așadar, pentru Ciprian Marica și Fuego (Paul Ciprian Surugiu), mâine vine cu prilejul de a-și sărbători numele!

ADVERTISEMENT

Cum este consemnată, însă, viața acestui sfânt? Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Ciprian s-a închinat unui zeu păgân până să devină sfânt.

Legenda spune că un tânăr pe nume Aglaid a apelat la ”serviciile” de vrăjitorie ale lui Ciprian pentru a o cuceri pe Iustina, fata de care era îndrăgostit. Ciprian ar fi trimis la Iustina diavoli care să o facă să îl dorească pe Aglaid, însă vrăjile făcute de Ciprian au fost în zadar.

ADVERTISEMENT

Întrucât Iustina era o bună creștină, ea alunga orice astfel de vrajă prin puterea rugăciunilor sale. Văzând cât de puternică este credința, Ciprian a recunoscut că farmecele sale nu sunt bune și s-a botezat.

biserica sfantul ciprian
Biserica Sfântul Ciprian se află pe Calea Victoriei, nr. 12, în București. Foto: creștinortodox.ro

Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian se află într-o biserică de pe Calea Victoriei

Ciprian a fost făcut preot, iar apoi a devenit episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit ca martir în anul 304, împreună cu Iustina.

ADVERTISEMENT

Credincioșii care vor să i se închine acestui sfânt o pot face la o biserică din București, care îi poartă chiar numele. În Biserica Sfântul Ciprian de pe Calea Victoriei, numărul 12, se află mâna dreaptă a acestui martir al creștinismului.

Se spune că persoanele care se roagă lui Ciprian pot înlătura blestemele, farmecele și vrăjile care se fac asupra lor. În biserica de pe Calea Victoriei, mâna dreaptă a Sfântului Ciprian se află în partea stângă a altarului, într-o casetă mică.

ADVERTISEMENT

Luna octombrie a început cu o altă mare sărbătoare. Astăzi, 1 octombrie 2022, în calendarul ortodox este trecut cu roșu Acoperământul Maicii Domnului.

Următoarea mare sărbătoare la creștini va avea loc pe 14 octombrie, când e pomenită Sfânta Parascheva.

 

 

ADVERTISEMENT