News

Ce spune Florin Cîțu, șeful Senatului, despre plata în ruble a gazului Rusiei: ”Personal, nu aș achita niciodată”

Florin Cîțu, noi declarații după ce a vizitat Ucraina. Șeful Senatului spune că nu ar achita niciodată în ruble gazul rusesc, după ce Vladimir Putin a făcut o astfel de solicitare față de ”țările neprietenoase.”
29.04.2022 | 07:04
Ce spune Florin Citu seful Senatului despre plata in ruble a gazului Rusiei Personal nu as achita niciodata
Florin Cîțu spune că nu ar plăti niciodată în ruble gazul livrat de Rusia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce miercuri a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu Volodimir Zelesnki, Florin Cîțu a vorbit joi despre solicitarea Rusiei de a i se plăti gazul în ruble și despre sancțiunile impuse de Occident Kremlinului.

Florin Cîțu: ”Eu personal, şi vorbesc în nume personal, nu aş plăti niciodată gazul în ruble”

Liderul Senatului României spune că ”personal” nu ar achita niciodată gazul livrat de Moscova în ruble. El a subliniat că există un contract în care este prevăzută o altfel de plată.

ADVERTISEMENT

”Eu personal, şi vorbesc în nume personal, nu aş plăti niciodată gazul în ruble. Dar este o opinie personală, nu ca preşedinte al Senatului, ci ca cetăţean al României.

Sunt sigur că va lua cea mai bună decizie pentru populaţia României Guvernul, în perioada următoare”, a declarat Florin Cîțu, joi seară, la Digi 24, la câteva zile după ce Rusia a oprit, deja, furnizarea de gaz către țări care nu vor să facă plata în ruble: Polonia și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu consideră că Rusia trebuie pedepsită mai aspru

Pentru ca armata Kremlinului ”să nu mai aibă forța să atace din nou”, Florin Cîțu a sugerat sancțiuni mai dure pentru țara condusă de Vladimir Putin. Fostul șef al PNL a propus oprirea comerțului cu Rusia.

”Sancţiunile împotriva Rusiei sunt un element foarte important ca să ne asigurăm că pe viitor Rusia nu are capacitatea de a ataca o altă ţară, din nou. E adevărat că pentru noi va fi un disconfort pe termen scurt.

ADVERTISEMENT

S-ar putea să avem preţuri mai mari la un anumit produs, dar, dacă ne uităm la imaginea de ansamblu şi vedem ce putem câştiga în timp, câştigăm această securitate a faptului că Rusia nu va mai avea forţa să atace din nou”, a mai precizat Florin Cîţu.

Fostul șef al PNL crede că oprirea comerțului cu Rusia ”total, sută la sută” ar fi o măsură mai eficientă pentru ca să-și retragă soldații în întregime din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru se poate face doar prin sancţiuni economice. Dacă Rusia câştigă 600 milioane de euro pe zi din tranzacţii cu Europa (…) poate să reconstruiască. S-a văzut ce poate face după 1998, 2014. Îşi reconstruieşte armata, îşi ţine rezervele pentru că Rusia clar a programat acest lucru.

Avea datorie publică de 16% din PIB, era pregătită pentru un război de lungă durată, doar că nu luase în calcul că Europa, NATO vor fi unite şi imediat au venit sancţiuni importante, dar ele trebuie să urmeze. Cred că oprirea comerţului cu Rusia, total, sută la sută poate să oprească”, a mai adăugat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT